TikTok voert tool in om AI-gegenereerde content te labelen

© REUTERS

TikTok gaat content die gegenereerd is met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) automatisch markeren bij het uploaden vanaf bepaalde andere platforms. De nieuwe maatregel kadert in de inspanningen van TikTok om de transparantie en de bewustwording rond AI te verhogen, klinkt het.

gjs
Bron: BELGA

Nu al bepaalt de socialmediagigant dat content die is gemaakt met behulp van de eigen TikTok AI-effecten wordt gelabeld, en dat systeem wordt voortaan, in het kader van de strijd tegen desinformatie, uitgebreid naar sommige andere platforms.

Rond de authenticiteit van bepaalde inhoud is de laatste tijd veel te doen nu zogenaamde generatieve AI-interfaces toelaten om op eenvoudige aanvraag tekst, afbeeldingen en filmpjes te creëren. Zo stijgt onder meer het risico op deepfakes.

Concreet gaat het techbedrijf samenwerken met de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) en gebruikmaken van de technologie van de coalitie. TikTok is daarmee het eerste socialmediaplatform dat de tool gaat implementeren. Het nieuwe systeem wordt vanaf donderdag uitgerold en zou in de loop van de komende weken voor alle gebruikers van TikTok van toepassing moeten zijn.

Bezorgdheid

De aankondiging komt er nadat experts en politici zich bezorgd hadden getoond over de mogelijke impact van generatieve AI-tools die worden ingezet om misleidende contact te creëren. 

“AI-gegenereerde content (AIGC) is een bijzonder creatieve uitlaatklep, maar transparantie is van cruciaal belang. Door samen te werken met collega’s om content te labelen op verschillende platforms, maken we het makkelijk voor de makers om op verantwoorde wijze AI-gegenereerde content te verkennen, terwijl we de schadelijke of misleidende AIGC die verboden is op TikTok blijven ontmoedigen”, lichtte Adam Presser van TikTok de beslissing toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen