Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Clement hekelt 'antivoetbal' van Rouches

Philippe Clement, de coach van GenkBeeld BELGA

Geen vijf op vijf voor Racing Genk in een bekerfinale. De frustratie om het lepe spel van Standard overheerste na afloop bij coach Philippe Clement.

Een wereldsave van Gillet op een kopslag van Aidoo en een minder moment van Vukovic op de kopbal van Emond legden de bekerfinale in een beslissende plooi. Het verschil tussen een feestelijke ontvangst op het Genkse stadhuis zondag en een vrije dag om de kater door te spoelen.

Wat Standard na zijn doelpunt vroeg in de eerste verlenging liet zien, zullen sommigen slim en uitgekookt noemen, anderen omschrijven het als afbraakvoetbal.

"We wisten vooraf dat het heel dicht bij elkaar zou liggen", zei Philippe Clement op zijn persconferentie, terwijl de Rouches net op dat moment de cup in de lucht staken. "Maar ik zag vooral aan onze kant bereidwilligheid om te voetballen. Om een mooie wedstrijd te krijgen, moet je natuurlijk met twee zijn. Het is hun goed recht om te blijven liggen, ballen weg te trappen, maar die minuten moeten toch worden bijgeteld? Ik heb nog nooit geweten dat een speler (Luyindama, KDZ) op het veld genaaid wordt. Dat is heel frustrerend. In mijn ogen is er na dat doelpunt van Standard gewoon te weinig effectieve speeltijd geweest."

'Na ieder duel een speler van Standard neergaat alsof hij sterft'
Philippe Clement

Kansen niet gegrepen

Genk probeerde het tij nog te keren, maar miste de punch om een slotoffensief in te zetten. "Mijn spelers raakten vooral gefrustreerd", ging Clement verder. "Wat wil je, als na ieder duel een speler van Standard neergaat alsof hij sterft."

Maar ook voor die Luikse goal bleven de Limburgers onder de verwachtingen. Toch vond Clement het voldoende om aanspraak te maken op de beker. "Die kopbal van Aidoo was ons moment", zei de Genkse coach. "Geweldige save van Gillet. Ook het schot van Samatta en die vrijschop van Malinovski waren momenten. Het eerste halfuur vond ik ons heel nerveus spelen, nadien hebben we de controle van de match volledig in handen. In een finale waarin alles zo dicht bij elkaar ligt, moet je die momenten kunnen grijpen en dat hebben we niet gedaan."

Clement vreesde niet dat deze zure nederlaag sporen zal nalaten met het oog op play-off 1. "Neen, dit zal niet blijven hangen. We hebben nu twee weken om te bekomen. Deze wedstrijd bewijst dat wij als ploeg alles in huis hebben om goede play-offs te spelen, ook al beginnen we met de moeilijkste wedstrijd die er is." Uit bij Club Brugge.