© AFP

Op veertien jaar tijd veranderden bijna 1.000 Belgen van geslacht

Van januari 1993 tot en met 30 juni 2017 zijn in België 992 mensen officieel van geslacht veranderd. In twee derde van de gevallen ging het om wijzigingen van man naar vrouw, in één derde van vrouw naar man. Dat meldt het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen naar aanleiding van Transgender Remembrance Day, een eerbetoon aan transgenders die vermoord werden omwille van hun genderidentiteit of -expressie.

Transgenders die de overgang maken van vrouw naar man zijn gemiddeld 31 jaar op het moment dat de wijziging in hun geslachtsvermelding officieel geregistreerd wordt. Bij transgenders die de overgang maken van man naar vrouw is de gemiddelde leeftijd 40 jaar.

Volgens het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen worden transgenders nog vaak gediscrimineerd: in 2016 ging bijna een op de zeven meldingen over transgenderdiscriminatie (76 meldingen). De meeste daarvan waren over problematische arbeidsomstandigheden, discriminatie op de werkvloer en discriminatie door verzekeringsmaatschappijen of in de gezondheidszorg.

Op 1 januari 2018 treedt een nieuwe wet van kracht die de procedure tot geslachtsregistratie aanpast. Door enkele stappen te doorlopen met de ambtenaar van de burgerlijke stand is het mogelijk om de geslachtsregistratie, de M/V in de geboorteakte en/of de voornaam te veranderen. De nieuwe procedure vereist dus geen medische ingrepen of sterilisatie meer en gebeurt op basis van zelfbeschikking zonder dat de mening wordt gevraagd van artsen of psychologen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat het aantal veranderingen in de geslachtsregistratie volgend jaar zal toenemen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER