Politie zet waterkanon in tegen 'gele hesjes'

In Feluy werd het waterkanon ingezet© rr

© ISOPIX

thumbnail: In Feluy werd het waterkanon ingezet
thumbnail: null

De blokkade van de Total-site in het Henegouwse Feluy is maandagnamiddag opgeheven. Dat gebeurde nadat de lokale politie het waterkanon inzette. Ook in Tertre werden actievoerders op dezelfde manier uiteengedreven. De sites werden sinds vrijdag geblokkeerd, als protest tegen de hoge brandstofprijzen.

es, wle

De tussenkomst van de politie in Feluy gebeurde met toestemming van de lokale burgemeester. Er was namens uitbater Total ook een deurwaarder aanwezig om om de actievoerders - allen in gele hesjes - te dwingen de blokkade te stoppen.

Na de interventie met het waterkanon ging de politie op de overblijvende demonstranten af. Drie mensen werden gearresteerd. Vervolgens hebben sommige actievoerders ter hoogte van Seneffe de E19 een half uur lang geblokkeerd.

In het Henegouwse Tertre heeft de politie maandagavond enkele tientallen manifestanten verdreven die er op de N50, aan het brandstofdepot Martens, een filterblokkade hadden opgetrokken. De versperring was in de loop van de namiddag opgetrokken. Maandagavond vroeg de politie hen om de plaats te verlaten. Nadat de manifestanten paletten in brand staken, kwam de brandweer tussen en zette de politie een waterkanon in. De politie bleef nadien aanwezig om de veiligheid te garanderen.

Wierde

Total Belgium wil voor het moment de blokkade van zijn filiaal in Wierde niet laten opheffen. Dat heeft woordvoerder van het bedrijf Pascal De Crem maandag verklaard. De site is niet van een groot strategisch belang, omdat op de site enkel brandstoffen opgeslagen zijn voor industriële klanten.

'We begrijpen niet zo goed waarom ze net de toegang naar dit depot blokkeren, aangezien vanuit de opslagplaats geen tankstations worden bevoorraad', aldus De Crem. Hij voegt nog toe dat het depot binnenkort leeg zal zijn, en dat er tot nader order geen bevoorrading gepland is.

Blokkades keren terug

Johan Mattart, algemeen directeur van de federatie van brandstofhandelaars Brafco waarschuwde eerder van zodra de politie vertrekt van bij de depots de blokkades snel terugkomen. Het probleem is volgens hem dat het gaat om individuen, en dat er dus geen organisatie aangepakt kan worden. ‘De politie noteert de identiteit van de manifestanten en vervolgens trekken die naar een ander depot’, klinkt het. ‘Het feit dat het niet om een georganiseerde groep gaat, maakt het zeer moeilijk. Het zijn telkens andere mensen.’

'Verkeerd gericht'

De bevoorrading van consumenten is niet in gevaar gekomen, benadrukt Mattart. Wel is het ‘niet prettig’ voor lokale brandstofhandelaars, die meer moeite moesten doen om zich te bevoorraden. Brafco vindt dat de actie verkeerd gericht is. ‘Ze zullen het land niet kunnen droogleggen, dat lukt nooit. Ze zouden veel meer kunnen bereiken als ze zich op de Wetstraat richten. Door depots te blokkeren, doen ze niemand een plezier.’

Olivier Neirynck, technisch directeur bij Brafco, klaagt voorts aan dat de ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) ook vrachtwagens blokkeren die stookolie leveren. Nochtans hadden ze beloofd dat niet te doen.

'Sommige tankstations kunnen tijdelijk droog staan'

Bij Total in België kan er als gevolg van de blokkades van de 'gilets jaunes' in sommige tankstations tijdelijk een gebrek zijn aan brandstof. 'We spreken niet van een brandstoftekort, want onze raffinaderijen blijven produceren', zegt woordvoerder Pascal de Crem. 'Bepaalde stations staan misschien droog, maar we hebben onze logistiek aangepast. Dat kan soms wat tijd in beslag nemen om te leveren. Mensen moeten zich geen zorgen maken in ons netwerk, er zal product zijn.'

Total zet sinds zaterdag deurwaarders in tegen de actievoerders, maar dat blijkt 'niet efficiënt'. 'We bekijken of er andere middelen bestaan', klinkt het. 'We onderhandelen daarover met de lokale autoriteiten.'