Mogelijke doorbraak in 25 jaar oude moordzaak: familielid nekt verdachte met eigen DNA

© BELGAIMAGE

De Nederlandse politie heeft 25 jaar na de feiten een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn. Dat gebeurde na een groot DNA-onderzoek. Het DNA van een familielid van de mogelijke dader toonde gelijkenissen met dat van de sporen die werden teruggevonden op het lichaam van het toen negentienjarige slachtoffer.

Milicia van Doorn was negentien toen ze in juni 1992 dood werd teruggevonden in een vijver in de stad Zaandam. Ze werd vermoord en verkracht.

Omdat getuigen verklaard hadden dat ze een man met een Turks uiterlijk zagen fietsen naar de plek waar de vrouw werd gevonden, werd begin vorige maand aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd DNA-materiaal af te staan. Uiteindelijk hebben ook 126 mannen dat op vrijwillige basis gedaan. De benaderde mannen zijn geen verdachten, maar zijn mogelijk wel familie van de dader.

Eerste grootschalig DNA-onderzoek

Terwijl de overgrote meerderheid van de mannen het verzoek om DNA af te staan probleemloos opvolgde, waren er toch twee mannen die weigerden. Waaronder de verdachte, een 47-jarige Zaandammer. Toch werd hij gevonden, via een omweg, want een familielid van de man leverde namelijk wel DNA in. Dat DNA toonde gelijkenissen met het DNA van de dader dat destijds in de vorm van sperma werd gevonden op het lichaam van Milica.

De man die weigerde werd alsnog verplicht een DNA-staal af te staan. “Zo vonden we een match met het DNA-profiel van de dader,” zegt Bo Steensma, hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland. “Dit is de eerste keer dat we door een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek via een familielid bij een verdachte uitkomen.”

In de kerkvijver

Toen ze op een zomeravond na een feestje huiswaarts keerde, moest Milica van Doorn noodgedwongen te voet gaan. De bus die ze gewoonlijk nam, had vanwege Pinksteren een aangepaste dienstregeling. Onderweg moet ze haar moordenaar zijn tegengekomen. De volgende dag vond een pastoor haar lichaam in de vijver naast de kerk. Ze bleek verkracht te zijn en doodgestoken. Zaandam was geschokt door de gruwelijke feiten.

Vandaag is de familie opgelucht. “De ontlading en opluchting was enorm,” zei een woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen