April begon uitzonderlijk warm, maar vorige week zakten de temperaturen weer richting vriespunt (foto: Tielrode, 23 april 2024)
Foto: Marleen Vaes

Nee, april was niet kouder dan normaal (maar wel natter en somberder dan gemiddeld) 

De maand april was niet kouder dan normaal. Dat blijkt uit de voorlopige meetgegevens van het KMI. Het was wel natter en grijzer dan gemiddeld, maar zeker niet uitzonderlijk. En ook de voorbije jaren was april geen opvallend betere maand.

Je hebt zoals veel mensen de voorbije maand misschien wel eens geklaagd over het weer. Het was koud, somber en nat, alsof de lente niet leek door te breken. De aprilse grillen hebben hun naam waargemaakt, maar het was zeker geen uitzonderlijke aprilmaand. Dat blijkt uit de voorlopige meetgegevens van het KMI.

"Het was eigenlijk een typische aprilmaand met veel weerschommelingen", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "Van stralende zon en 20 graden tot winterse neerslag en vrieskou, we hebben het allemaal gehad."

Het was in april gemiddeld 10,6 graden Celsius (vandaag en morgen niet meegeteld). Dat komt overeen met het gemiddelde van de voorbije 30 jaar (10,4 graden) en is ook warmer dan de vorige jaren. In 2023 was het gemiddeld 9 graden in april, in 2022 was het 10,1 graden en in 2021 werd het met 7,3 graden zelfs de koudste april sinds 1986. 

"Vooral de hoge minimumtemperaturen vallen op", zegt het KMI. "Momenteel zitten we aan 7,2 graden Celsius. Dat is meer dan 1 graad hoger dan de normale waarde. Met vandaag en morgen erbij zal april uiteindelijk zelfs iets warmer worden dan normaal."

Nat en somber

Het was deze maand wel natter dan normaal. Tot nog toe is er (in Ukkel) 73,8 liter neerslag per vierkante meter gevallen, tegenover 46,7 liter per vierkante meter normaal. Vandaag en morgen zal er wellicht nog wat regen bijkomen, maar het record uit 2001 (voor de referentieperiode van 1991 tot nu) van 134,3 liter per vierkante meter, zullen we zeker niet halen.

Het heeft tot nog toe al 21 dagen geregend in april en dat is wel veel meer dan gemiddeld (13 dagen). Als daar vandaag en morgen nog bijkomen, zal het record van 23 dagen neerslag uit 2001 worden geëvenaard, meldt het KMI. Toch als we enkel naar de laatste 33 jaar kijken. In april 1935 regende het 29 dagen.

"Vorig jaar waren er trouwens ook veel regendagen in april: 19 dagen. De 4 jaren daarvoor waren het er maar heel weinig: 8 dagen in 2022, 7 in 2021 en 5 in 2020", zegt het KMI.

Maar wie we misschien wel het meest gemist hebben, is de zon. April 2024 was een sombere maand met tot gisteren maar 120 uur zonneschijn. Dat is minder dan het gemiddelde van 171 uur. Ook vorig jaar was somberder dan normaal (149 uur zon).

In 2021 en 2022 heeft de zon wel meer dan gemiddeld geschenen. De aprilmaand met de minste zonneschijn was die van 2001. Toen kregen we de zon amper 82 uur te zien. In vergelijking daarmee valt het dit jaar dus nog wel mee.

Waarom denken we dat het zo uitzonderlijk slecht was?

Dat het op 6 april nog 24,1 graden werd in Ukkel zijn al veel mensen vergeten. Het was nochtans de warmste 6e april sinds de start van de metingen. Hoe komt het dat we dan toch vooral aan de sombere dagen denken?

"Wat waarschijnlijk meetelt bij dit gevoel van slecht weer, is het feit dat dit de 7e maand op rij is met meer neerslag dan normaal en de 3e maand op rij die somberder is dan normaal", zegt Emilie Delhaye van het KMI.

Volgens biometeoroloog Bert Heusinkveld van de Wageningen Universiteit maakt slecht weer in de lente ons humeuriger dan tijdens de herfst en winter. "In deze periode van het jaar staat de zon al vrij hoog. De dagen beginnen te lengen en dus zijn we geprogrammeerd op warm weer", zei hij vorige week in 'Zijn er nog vragen' op Radio 1.

 "Als we dan op onze honger blijven zitten, komt regen harder binnen dan in pakweg november, wanneer we ons er wel min of meer aan kunnen verwachten."

Gelukkig komt er na regen altijd weer zonneschijn. Vanaf volgende week zou het droger en zonnig worden met maximumtemperaturen rond de 18 graden.

Meest gelezen