Luister naar

Familiedetective Leijs: 'Laat donorkinderen zelf DNA-test regelen'

Nieuws
Het is prachtig dat de ChristenUnie een voorstel heeft ingediend om de kosten van donorkinderen voor een DNA-test bij FIOM te vergoeden. Maar die test heeft gebreken en daarom kunnen die kinderen beter een DNA-profiel door een commercieel testbureau laten opstellen.
Roel Sikkema
woensdag 17 oktober 2018 om 19:57

Bussum

Dat zegt Els Leijs, die als familydetective donorkinderen steunt bij de zoektocht naar hun biologische vader en halfbroers en -zussen. Ze reageert op een voorstel van ChristenUnie- Kamerlid Carla Dik-Faber om de DNA-test van de FIOM-databank te vergoeden. Het gaat daarbij om zo’n 40.000 kinderen die vóór 2004 zijn verwekt. In dat jaar is het anoniem doneren verboden. Momenteel staan ongeveer vijfhonderd donoren gratis geregistreerd bij FIOM terwijl hun kinderen daarvoor 250 euro moeten betalen. FIOM is een organisatie die hulp geeft bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Volgens Leijs werken de vier of vijf grote Amerikaanse DNA-databanken met andere, meer geavanceerde methoden. ‘Bij de FIOM-test wordt maar een beperkt aantal ‘markers’ vergeleken. Daarbij is materiaal nodig van zowel de vader als het kind. De grote databanken brengen alle chromosomen in kaart en vergelijken dan delen daarvan die erg op elkaar lijken. Door deze techniek kun je verwantschap aantonen van mensen die qua generaties ver van elkaar verwijderd zijn.’

emigrant

Leijs noemt als voorbeeld een broer van je betovergrootvader, die naar Amerika is geëmigreerd. ‘Als jij je DNA gaat vergelijken met een achterkleindochter van die emigrant, zul je een match vinden.’ Leys adviseert daarom haar klanten DNA aan alle vijf grote commerciële databanken af te staan. ‘De grootste heeft ruim tien miljoen profielen.’ Met behulp van de matches en eventueel aanvullende openbare informatie – zoals doop- en huwelijksregisters – is zo een stamboom te maken, waarbij uiteindelijk de vader ‘voor honderd procent zeker’ gevonden kan worden.

Door hun schaalgrootte kunnen de commerciële bedrijven hun testen goedkoper aanbieden. ‘Vaak voor ongeveer 60 euro, maar er is één die rond Kerst een actie heeft waarbij je het al voor ongeveer 35 euro kunt laten doen’, zegt Leijs. ‘Voor 250 euro kun je je al door alle vijf laten testen.’

Overigens werken ook steeds meer donoren mee aan deze databanken. ‘De tijden zijn veranderd. Vroeger werd er minder beseft wat anonimiteit voor het kind later kan betekenen. Nu is daar veel meer oog voor en willen donoren ook vaker contact met hun kinderen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bovenbouwers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam mogen in de pauze en op hun afdeling van de school wel hun mobiele telefoon gebruiken.

Leerlingen praten sinds het smartphoneverbod op school meer met elkaar, maar zijn niet onverdeeld enthousiast

Meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar ook veel praktische problemen. Dat zijn enkele voorzichtige conclusies van het eerste Nederlandse onderzoek naar de effecten van het smartphoneverbod op school.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde aan dat nieuwe buitenlandse adoptieprocedures per direct niet meer kunnen worden gestart.

Belangenorganisaties fel over besluit minister om adopties stop te zetten. 'Dit is een moreel failliet'

Een nieuwe procedure starten om een kind uit het buitenland te adopteren: het mag niet meer. Bij organisaties die ouders en geadopteerden steunen, overheerst verdriet. ‘Dit is een afbrokkeling van naastenliefde’.

De straten in Buitenpost stonden maandag onder water na extreme regen en hagelbuien.

Hoe voorkom je dat je huis onderloopt bij heftig weer? 'Ik had alle ramen nog openstaan'

Straten die onderlopen en rioolwater dat via de wc naar boven komt door hevige regenval. Het gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken in ons land. Hoe kunnen we het hoofd boven water houden bij overlast?

Nu het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil schrappen, zet gemeente Nijkerk haar plannen op pauze. Edward Ernst, woordvoerder van het COA: 'De druk wordt alsmaar groter.'

Nijkerk loopt vooruit op asielbeleid nieuw kabinet: vijf vragen over het negeren van de Spreidingswet

Nu het rechtse regeerakkoord de Spreidingswet wil intrekken, stopt Nijkerk voorlopig met zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers. Wat speelt hier? Vijf vragen en antwoorden.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam een besluit dat hij liever niet had genomen: adoptie van kinderen uit het buitenland stopt definitief.

Adoptie van kinderen uit het buitenland stopt. 'Ik had dit besluit liever niet genomen'

Een abrupte wending in het beleid van het demissionaire kabinet: adoptie uit het buitenland stopt definitief. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen per direct geen nieuwe procedure meer starten.

Tom Berendsen, Anja Hagen en Bert-Jan Ruissen kruisen de degens bij het ND-debat.

Christelijke lijsttrekkers gaan in debat tijdens Europese ND Verkiezingsdebat. Bestel hier je kaarten

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.