Luister naar

Familiedetective Leijs: 'Laat donorkinderen zelf DNA-test regelen'

Nieuws
Het is prachtig dat de ChristenUnie een voorstel heeft ingediend om de kosten van donorkinderen voor een DNA-test bij FIOM te vergoeden. Maar die test heeft gebreken en daarom kunnen die kinderen beter een DNA-profiel door een commercieel testbureau laten opstellen.
Roel Sikkema
woensdag 17 oktober 2018 om 19:57

Bussum

Dat zegt Els Leijs, die als familydetective donorkinderen steunt bij de zoektocht naar hun biologische vader en halfbroers en -zussen. Ze reageert op een voorstel van ChristenUnie- Kamerlid Carla Dik-Faber om de DNA-test van de FIOM-databank te vergoeden. Het gaat daarbij om zo’n 40.000 kinderen die vóór 2004 zijn verwekt. In dat jaar is het anoniem doneren verboden. Momenteel staan ongeveer vijfhonderd donoren gratis geregistreerd bij FIOM terwijl hun kinderen daarvoor 250 euro moeten betalen. FIOM is een organisatie die hulp geeft bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Volgens Leijs werken de vier of vijf grote Amerikaanse DNA-databanken met andere, meer geavanceerde methoden. ‘Bij de FIOM-test wordt maar een beperkt aantal ‘markers’ vergeleken. Daarbij is materiaal nodig van zowel de vader als het kind. De grote databanken brengen alle chromosomen in kaart en vergelijken dan delen daarvan die erg op elkaar lijken. Door deze techniek kun je verwantschap aantonen van mensen die qua generaties ver van elkaar verwijderd zijn.’

emigrant

Leijs noemt als voorbeeld een broer van je betovergrootvader, die naar Amerika is geëmigreerd. ‘Als jij je DNA gaat vergelijken met een achterkleindochter van die emigrant, zul je een match vinden.’ Leys adviseert daarom haar klanten DNA aan alle vijf grote commerciële databanken af te staan. ‘De grootste heeft ruim tien miljoen profielen.’ Met behulp van de matches en eventueel aanvullende openbare informatie – zoals doop- en huwelijksregisters – is zo een stamboom te maken, waarbij uiteindelijk de vader ‘voor honderd procent zeker’ gevonden kan worden.

Door hun schaalgrootte kunnen de commerciële bedrijven hun testen goedkoper aanbieden. ‘Vaak voor ongeveer 60 euro, maar er is één die rond Kerst een actie heeft waarbij je het al voor ongeveer 35 euro kunt laten doen’, zegt Leijs. ‘Voor 250 euro kun je je al door alle vijf laten testen.’

Overigens werken ook steeds meer donoren mee aan deze databanken. ‘De tijden zijn veranderd. Vroeger werd er minder beseft wat anonimiteit voor het kind later kan betekenen. Nu is daar veel meer oog voor en willen donoren ook vaker contact met hun kinderen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'

Joost Klein zou als vijfde optreden in de dress rehearsal voor de finale. Hij werd zonder uitleg overgeslagen.

Joost Klein wordt overgeslagen bij repetitie, de organisatie doet onderzoek naar een 'incident'

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De EBU doet onderzoek naar een ‘incident’ rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

Nederland zijn geneigd zich te veel te verzekeren. Vraag je daarom af of je een reisverzekering nodig hebt.

Is die reisverzekering nou echt nodig? 'Grote kans dat je voor telefoon niks terugkrijgt'

Nederlanders reizen ook deze zomer weer de hele wereld over. Wanneer is het nuttig om een reisverzekering af te sluiten, en wanneer kun je ook prima zonder?

Losse straatstenen en graffiti op gevels zijn de stille getuigen van de UvA-studentenprotesten in Amsterdam.

Agressieve teksten bij studentenprotesten verbazen Bart Wallet: 'Nuance is het eerste slachtoffer'

Demonstranten van Amsterdamse universiteiten eisen dat die hun contacten met Israëlische instellingen stopzetten. Dat zal averechts werken, stelt Bart Wallet.