Verenigde Staten

Schoolpersoneel in Tennessee mag voortaan wapen dragen

Tegen de maatregel werd dagenlang gedemonstreerd.© Reuters

Leerkrachten, directeurs en andere personeelsleden van scholen in de Amerikaanse staat Tennessee mogen vanaf nu een wapen dragen op het werk. Dat heeft het lokale Huis van Afgevaardigden dinsdag beslist.

em

De maatregel werd aangenomen met 68 stemmen voor en 28 stemmen tegen. De Republikeinse partij heeft politiek gezien de macht in Tennessee.

In Nashville, de hoofdstad van Tennessee, werden in maart 2023 drie leerlingen en drie leerkrachten doodgeschoten op een school. Sindsdien is er veel discussie over wapenwetgeving in de staat. Tegen de maatregel werd de afgelopen dagen gedemonstreerd, sommige protesten werden georganiseerd door leden van de Democratische partij.

Voorstanders van de wet menen dat gewapende leerkrachten potentiële schoolschutters afschrikken. Tegenstanders denken juist dat wapens op school alleen maar tot meer schietpartijen zullen leiden.

De wapens mogen onder de nieuwe wet niet openlijk op school gedragen worden, maar moeten uit het zicht zitten, bijvoorbeeld in een holster onder de oksel of verborgen onder een shirt of broek. Ook moeten leerkrachten die hun wapen mee naar school willen nemen een verplichte training volgen van veertig uur, die ze zelf moeten betalen.

Van de vijftig staten in de VS zijn er nu nog zestien waar het voor onderwijspersoneel specifiek verboden is om op school wapens te dragen, waaronder Alabama, New York en Californië.