Archiefbeeld april 2023: migranten verblijven in een tentenkamp voor het UNHCR-hoofdkwartier in Tunis.
Foto: Getty Images

Honderden migranten onder dwang geëvacueerd uit kampen in Tunis

In Tunesië zijn honderden migranten uit Sub-Saharaans Afrika onder dwang geëvacueerd uit kampen die waren opgezet voor VN-agentschappen in de hoofdstad Tunis. Ze werden volgens getuigenissen op bussen gezet en overgebracht naar de grens met Algerije, meldt een woordvoerder van het Tunesische Forum voor Economische en Sociale Rechten (FTDES).

"Minstens 300 migranten, onder wie vluchtelingen en asielzoekers, vrouwen en kinderen, werden gisteravond onder dwang geëvacueerd", zegt FTDES-woordvoerder Romdhane Ben Amor. Tientallen anderen zouden vlak ervoor al zijn gevlucht uit angst voor deportaties. Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken gaf voorlopig nog geen commentaar op het nieuws.

Volgens het FTDES, een Tunesische ngo die gespecialiseerd is in migratiekwesties, zijn in totaal 3 kampen ontruimd die sinds enkele maanden waren opgezet voor de kantoren van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en op een site in de buurt.

Humanitaire bronnen bevestigden de evacuatie. Ook medewerkers van het Franse persagentschap AFP zagen ter plaatse dat afvalophalers de terreinen aan het schoonmaken waren. 

Onmenselijke leefomstandigheden

In de kampen woonden zo'n 500 à 700 mensen zonder stromend water, elektriciteit of sanitair. Velen verloren eerder al hun woningen en werk nadat de Tunesische president Kais Saied vorig jaar in februari hard uitgehaald had naar migranten uit Sub-Saharaans Afrika. Hij sprak toen van een "crimineel complot om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen" en gaf de migranten de schuld van geweld en criminaliteit.

Het FTDES is naar eigen zeggen bezorgd omdat zich onder de geëvacueerde migranten kwetsbare bevolkingsgroepen bevinden (...), mensen die medische hulp nodig hebben en al maanden in mensonwaardige omstandigheden leven", aldus Ben Amor.

Volgens de woordvoerder is de operatie een rechtstreeks gevolg van een bijeenkomst in Rome donderdag van de ministers van Binnenlandse Zaken van Italië, Tunesië, Algerije en Libië. Tunesië is samen met Libië een van de belangrijkste vertrekpunten voor illegale immigratie richting Italië.

Meest gelezen