Het kookboek werd geschreven door de huishoudster van een welgesteld gezin.
Foto: Story Fwd

Historisch 'Koock Boeck' uit 1788 te koop met recepten van Antwerpse huishoudster

Eind deze maand wordt een Antwerps kookboek uit de 18e eeuw geveild. Het werd van generatie op generatie doorgegeven, en is opnieuw opgedoken. De Antwerpse sterrenchef Johan Segers kon het kookboek al eens inkijken. "Dit is culinaire geschiedenis, perfect toe te passen op een eigentijds bedje."

Het 'Koock Boeck" uit 1788 was van Joanna Kortenbos, huishoudster “bij den kleermaeker op de lombaere vest over Weirbrouck”, wellicht een welgesteld gezin. Met een zwierig handschrift pende ze tientallen recepten neer. Volgens kenners is het uitzonderlijk dat het kookboek zo duidelijk leesbaar is en zo goed bewaard is gebleven.

"Bijzonder aan dit kookboek is dat het heel precies gedateerd is, dat we weten waar we het geografisch moeten situeren en dat de auteur gekend is. Dat is toch vrij uitzonderlijk. Bovendien zijn ook alle recepten perfect leesbaar, en geeft deze vrouw blijk van een zekere mate van geletterdheid en persoonlijkheid”, vertelt Henri Godts, veilingexpert bij Arenberg Auctions, dat het boek binnenkort zal veilen.

Bijzonder aan dit kookboek is dat het heel precies gedateerd is, dat we weten waar het is geschreven en dat de auteur gekend is

Henri Godts, veilingexpert bij Arenberg Auctions

In het historisch kookboek zijn recepten te vinden van onder meer 'geback van aerbesien', 'mossel soup', 'vlaeijken van kaffi' en 'champignons in papier gebraeije'. Het boek bevat ook nog aanvullingen in 2 handschriften, wat erop wijst dat het kookboek waarschijnlijk van generatie op generatie werd doorgegeven. 

Foto: Story Fwd

De bekende Antwerpse chef Johan Segers van sterrenrestaurant 't Fornuis keek het boek in op vraag van het veilinghuis. “Dit boek, dat nota bene komt van iemand die hier eeuwen geleden vlak bij ons restaurant heeft gewoond, herbergt veel symboliek”, zegt Segers. Zijn favoriete recept is 'Cabilliauw kop gebacke', gebakken kabeljauwkop dus. “Klieft den kop open … bruyneert dan in een toertpan appele in schijven gesnee … bestrojet met wat blom en eenen scheut azijn…”, staat in het oude kookboek te lezen. 

Dit is culinaire geschiedenis, perfect toe te passen op een eigentijds bedje

Sterrenchef Johan Segers

“Het gaat over een volledige vis van kop tot staart, geen filet zoals dat vandaag het geval zou zijn”, vertelt Segers. “Alles werd toen nog benut, zelfs de ogen van de vis. Niets mocht weggegooid worden. Die visie deel ik graag met de mensen en probeer ik ook in onze keuken zoveel mogelijk toe te passen. Diegene die het boek koopt, koopt zonder twijfel een boek met een schitterende symbolische waarde. Dit is culinaire geschiedenis, perfect toe te passen op een eigentijds bedje.”

Het veilinghuis heeft de waarde van het kookboek geschat op 300 à 400 euro, maar als er liefhebbers zijn, kan die prijs de hoogte in gaan. 

De veiling vindt plaats op 26 en 27 april, in de Wolstraat, vlak bij de Zavel in Brussel. Dan gaat een grote gastronomische collectie van de 17de tot de 20ste eeuw onder de veilinghamer uit de nalatenschap van een Vlaamse verzamelaar.  

Meest gelezen