Direct naar artikelinhoud
Politiek VS

John McCain krijgt slechte prognose voor hersentumor: "Het is heel, heel ernstig"

John McCain krijgt slechte prognose voor hersentumor: "Het is heel, heel ernstig"
Beeld Twitter

De Amerikaanse senator John McCain heeft voor het eerst heel open verteld over zijn hersentumor. Hij deed dat zondagavond tijdens een uitzending van '60 minutes' op zender CBS. Volgens de politicus uit Arizona is de prognose die hij kreeg, niet hoopgevend. "Sommigen gaven me 3 procent kans op overleven, anderen 14 procent. Het is heel, heel ernstig", bekende hij.

"Ik vroeg de dokters om het gewoon te zeggen hoe ik ervoor stond. 'Ik kan het aan', zei ik", aldus McCain. En dat deden ze, uiteindelijk. "Ik antwoordde gewoon dat we op zoek zouden gaan naar de beste specialisten en ons best zouden doen om de ziekte te verslaan. En tegelijk in het achterhoofd zouden houden dat ik al een heel mooi leven heb gehad."

De politicus kreeg half juli te horen dat hij een glioblastoom had, een kwaadaardige hersentumor. Hij vertelde ook over hoe hij tegen het advies van zijn artsen in terugkeerde naar Washington om er mee te stemmen over een nieuwe gezondheidswet, Trumpcare. Die kwam er mede door zijn toedoen niet. Het was toen amper elf dagen na zijn hersenoperatie en hij was al aan zijn chemo en bestralingen begonnen. "Het was erg emotioneel", zegt hij over de staande ovatie die hij in de senaat kreeg. "Iedereen kwam bij me en gaf me een knuffel. Het was bijzonder ontroerend. Ik had nog nooit zoiets gezien."

Oorlogsheld
Hij ontkende ook met klem dat zijn nee-stem een vergelding was voor het feit dat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne had gezegd dat hij geen oorlogsheld was. "Als ik voor een onderwerp dat zo belangrijk is voor onze natie mijn persoonlijke relaties zou laten spelen, zou ik mijn job niet goed doen. Het leven is trouwens te kort om me over elke belediging of slechte commentaar druk te maken."

Naar eigen zeggen verontschuldigde Trump zich wel nooit voor zijn opmerking. "Ach, we zijn heel verschillende mensen", aldus McCain. "En we hebben een heel verschillende achtergrond. Hij zit in de branche waar je geld verdient en was erg succesvol met televisie en Miss America. Ik ben opgebracht in een militaire familie, waar plicht, eer en je vaderland de poolster zijn voor hoe je je gedraagt."

Twitter bericht wordt geladen...