© IMAGO/Jacob Schröter

AfD-kopman Björn Höcke krijgt boete voor gebruik nazislogan

Het Duitse gerecht heeft dinsdag Björn Höcke, een van de meest radicale figuren van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), veroordeeld tot een geldboete voor het gebruik van een nazislogan.

lto
Bron: BELGA

Höcke is AfD-leider in de deelstaat Thüringen, in het oosten van Duitsland, en stond terecht voor een rechtbank in Halle. Tijdens een verkiezingsmeeting, eind mei 2021, in Merseburg, niet ver van Halle, zou Höcke “Alles voor ons vaderland, alles voor Saksen-Anhalt, alles voor Duitsland” uitgeroepen hebben. Ook de paramilitaire Sturmabteilung van de nazi’s gebruikte de slogan “Alles für Deutschland”.

Het gebruik van nazislogans of het in het openbaar tonen van symbolen van nazi-Duitsland is in Duitsland verboden. Höcke wist naar eigen zeggen niet dat de tekst verboden was en in een interview zei hij ook niet te weten wat de herkomst van de slogan is. De aanklagers meenden dat hij wel degelijk de herkomst en betekenis kende. 

Höcke is nu veroordeeld tot een boete van 100 dagtarieven van telkens 130 euro.

Höcke zou de verboden slogan trouwens op nog meer bijeenkomsten gebruikt hebben of het publiek aangevuurd hebben die uit te roepen. Voor de rechtbank in Halle werd alleen het gebruik van de slogan tijdens de toespraak in mei 2021 behandeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer