© Joris Herregods

Ten dode opgeschreven Nielenaar is proefkonijn voor nieuwe chemokuur: “Elke dag extra is meegenomen”

Het moet zijn dat ik hierboven op een goed blaadje sta, want ik leef al twee maanden in extra time, zegt Luc De Cock (73) uit Niel. Vorige zomer werd pancreaskanker vastgesteld. De dokters gaven hem een half jaar, maar hij geniet nog elke dag van het leven en ondergaat nu zelfs nieuwe chemotherapie.

Paul Van Roy, Kristin Matthyssen

Luc De Cock is een bekend figuur in Niel. Vroeger was hij geluidsdeskundige voor veel wielerwedstrijden in de regio. Veel mensen kennen hem ook als vroegere medevoorzitter van de heemkring van Schelle. Toen vorige zomer bleek dat hij uitgezaaide pancreaskanker had, waren zijn buren zo ontdaan dat ze hem verrasten. Samen trokken ze in groep van hun appartementsgebouw naar een restaurant in Noeveren voor een laatste etentje. De kans was groot dat Luc 2018 niet zou halen.

Medisch opgegeven

“Er werd een kwaadaardig gezwel in de pancreas vastgesteld”, vertelt De Cock. “De tumor had ook al gal, lever en longen aangetast. Ik ben van nature uit een optimist, maar ook een realist en wist dat het einde nabij was. Hoeveel had ik nog te goed? Een week, een maand en in het beste geval een half jaar. Ik was medisch opgegeven, maar toch besloten we tot chemokuren over te gaan.”

© RR

Die chemokuren brachten geen verbetering. “Integendeel, de tumor is nog gegroeid”, vertelt Luc. “Het enige positieve is dat ik van de behandeling niet onder de voet ben. Pijn voel ik niet en ik geniet zelfs nog van het leven.”

Luc De Cock kreeg van de dokters onlangs het voorstel om met een vernieuwde chemokuur te starten. “De behandeling is totaal nieuw, zodat ik als een proefkonijn fungeer. De kuur is peperduur, maar als proefkonijn is het voor mij gratis. Ik heb ook geen keuze, het is mijn laatste kans. De therapie bestaat uit vier chemokuren die om de veertien dagen worden toegediend. In tegenstelling tot de vorige behandelingen, die telkens vier uur duurden, nemen deze sessies zes uur in beslag. Negatieve bijwerkingen ondervind ik nog niet. Mochten die er komen en eventueel te erg worden, dan kan ik er uiteraard mee stoppen.”

Nog geen terugbetaling

Volgens professor dokter Marc Peeters, het diensthoofd Oncologie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waar De Cock behandeld wordt, gaat het niet om een experimentele therapie. “Er is al een goedkeuring op Amerikaans en Europees niveau. In sommige landen wordt de medicatie al terugbetaald, maar in België nog niet. De producent, een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat ook al een zetel in Europa heeft, stelt ons de medicatie ter beschikking volgens strikte voorwaarden. Wij moeten patiënten selecteren die er echt voor in aanmerking komen en een rapportage doen aan het bedrijf. In afwachting van een terugbetaling in België, is het aan strikte voorwaarden gekoppeld. Ik schat dat enkele tientallen personen in België deze nieuwe medicatie krijgen. Het gaat om mensen bij wie vorige chemokuren geen verbetering gebracht hebben.”

Positieve instelling

Volgens professor dokter Peeters zijn de prognoses voor pancreas- of alvleesklierkanker somber, zeker als de ziekte uitgezaaid is. “Maar de laatste tijd is er een nieuwe chemotherapie die ervoor zorgt dat een aantal patiënten langer kan blijven leven. Patiënten die vroeger nog maar zes maanden leefden, krijgen nu soms twee tot drie jaar extra.”

Hoop op genezing is er niet en dat beseft Luc De Cock zelf goed. “Ik zit in de palliatieve fase. Maar ik ben verbaasd over hoe goed ik me blijf voelen. Volgens mij komt dat omdat ik altijd zo positief ingesteld geweest ben. Vorige week dinsdag heb ik de eerste behandeling ondergaan. Als ik niks doe, maak ik helemaal geen kans. Kunnen ze mij geen levensverlenging geven, dan heb ik misschien mijn bijdrage geleverd voor andere patiënten”, besluit Luc.