© Tommy Maes

Fietspunten nemen doorstart

De fietspunten werden twee jaar geleden nog bedreigd in hun voortbestaan. Maar dankzij provinciale en lokale steun komen er nu nieuwe locaties bij en worden er meer mensen tewerkgesteld.

Wouter adriaensen, Tommy maes, Paul keyenberg, Hans otten

In Turnhout verhuisde het fietspunt in het kernwinkelgebied van een kelder in de Gasthuisstraat naar een winkel in de Leopoldstraat. “Nu zijn we veel zichtbaarder en toegankelijker”, zegt coördinator Gust Van Gils. “We bieden hier een gratis bewaakte en overdekte fietsenstalling aan. Daarnaast verrichten we kleine reparaties, zodat fietsers veilig thuis geraken, en we verhuren fietsen.”

In de fietspunten werken mensen die minder goed hun weg vinden in het reguliere arbeidscircuit. De uit Rusland afkomstige Vladimir Antoschin (59) woont al zeventien jaar in België. Hij komt enkele keren per week met de trein naar Tielen (Kasterlee), waar gisteren ook een nieuw fietspunt werd ingehuldigd. “In en rond de fietsenstallingen aan beide kanten van het station hou ik de omgeving netjes, een beetje vuil vegen en kleine onderhoudswerken uitvoeren”, legt Vladimir in vlekkeloos Nederlands uit.

“De ervaring die de werknemers opdoen bij het fietspunt, helpt hen vlotter door te stromen”, zegt Luc Op de Beeck, voorzitter van Den Aas+, dat de mensen in Turnhout en Tielen tewerkstelt. “We hebben momenteel tien mensen in dienst en zijn op zoek naar een elfde.”

“Zodra de twee vacatures ingevuld zijn, opent ook het fietspunt in de voormalige Lijn-winkel in het stadhuis”, vult Turnhouts schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen) aan. “De fietspunten zorgden mee voor onze nominatie voor Fietsstad 2018.”

Onderhoud dienstfietsen

In 2016 maakte de NMBS bekend dat een op de drie fietspunten zouden sluiten. Het Herentalse fietspunt werd nog wel gefinancierd, maar nu breidt de werking zelfs verder uit. “De mensen van sociaal tewerkstellingsbedrijf De Sprong houden voortaan ook de grote fietsenstallingen elders in de stad netjes”, zegt de Herentalse schepen van Mobiliteit Jan Michielsen (CD&V). “Bovendien staan ze in voor het onderhoud van de dienstfietsen van het stads- en OCMW-personeel. Met de verkeerssubsidies van het provinciale 10-op-10-project kochten we 21 loopfietsjes en drie bmx’jes voor kleuters aan. De Sprong zorgt ervoor dat die door de verschillende basisscholen in Herentals gebruikt kunnen worden.”

En ook het fietspunt in Mol heeft een aantal extra taken gekregen. Niet alleen verschillende fietsenstallingen, maar ook de stationsomgeving en de fietstunnel worden sinds begin dit jaar proper gehouden. “Aan zwembad Den Uyt komt nog een tweede fietspunt voor leenfietsen van Blue Bike”, vertelt coördinator Peter van de Sande. “En we hebben een aantal fietsnadars aangekocht voor evenementen.”

Afwisselend werk

Anita Vanuytsel uit Balen is een van de medewerkers van het fietspunt in Mol. “Tijdens de ochtend- en avondspits is ons kantoortje open. Buiten die periode zijn we onder meer aan de slag op de andere fietsenstallingen in de gemeente. Het werk is heel afwisselend en ik doe het heel graag. Ik kom nooit tegen mijn zin werken.”

Maandag en dinsdag konden treinreizigers die gebruikmaken van de stallingen, deelnemen aan een wedstrijd. Uit de ongeveer veertig ingezonden formulieren werd dat van Zeb Mertens getrokken. Hij mag een jaar lang gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling.