Ouders doodgereden Nikita (16): “Ministers beloven veel, maar er gebeurt niets. Hoeveel kinderen moeten er nog sterven?”

“Hoeveel kinderen moeten er nog sterven? Altijd die ­beloftes, maar waarom gebeurt er nooit wat?” De ouders van de doodgereden Nikita (16) kunnen er geen begrip voor opbrengen dat het kruispunt in Oostakker – ondanks vijftien jaar plannen – nog steeds niet werd aangepakt. “Ministers kunnen het goed vertellen. Maar voor mijn dochter komt alles te laat.”

Marc Klifman

Steve Everaert en Kathy Deweweire, de ouders van de verongelukte Nikita (16), moesten gistermiddag ­afscheid nemen van hun dochter in het mortuarium. Nadien brachten ze ook een bezoek aan het drukke kruispunt op de Antwerpsesteenweg in Oostakker, waar Nikita een dag eerder bruusk onderuit werd gereden door een vrachtwagenchauffeur. Een fatale klap. “Het is verschrikkelijk”, zegt mama Kathy. Na het eerste immense verdriet ­reageert de familie een dag later ontzettend verontwaardigd. “Het kruispunt waar mijn dochter is doodgereden, is enorm druk en gevaarlijk. Er waren al vijftien jaar plannen om dat kruispunt aan te pakken, vernemen wij nu. Dat snap je toch niet? Waarom moet dat allemaal zo lang duren? Dat is gewoon schandalig. En als ze dan toch niets aan het kruispunt zelf willen doen: dat ze dan de verkeerslichten beter afstellen zodat fietsers eerst kunnen doorrijden en pas daarna het ander verkeer. In onze buurlanden en Scandinavië kan dat wel. Alleen in België lukt zoiets weer niet.”

Verantwoordelijkheid

De ouders vermoeden dat er zo lang getalmd wordt omdat verschillende instanties de verantwoordelijkheden naar elkaar doorschuiven. “Zo gaat het hier altijd”, zegt de mama. “Zeg nu zelf: hoeveel kinderen zijn er al niet gestorven in ons verkeer? Eerst moet er altijd iets gebeuren, daarna gaat er zogezegd van alles veranderen, maar uiteindelijk gebeurt er niets.”

Moeder Kathy, een onthaalmoeder in Destelbergen, kan er geen enkel begrip voor opbrengen. Ze reageert dan ook sceptisch op de twintig miljoen euro die Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nu extra wil investeren. “Dat is vaak zo”, zegt ze. “Ministers vertellen veel. Dat kunnen ze goed. Maar iets doen? Voor ons komt het in ieder geval te laat. Wij zijn onze dochter kwijt.”

Naast Nikita hebben de ­ouders nog drie kinderen. Een zoon van 17 en twee dochters van 13 en 8. “Zij gingen ook altijd met de fiets naar school, maar nu mogen ze van mij de fiets niet meer nemen. Ik durf dat niet meer aan, en ga ze daarom voortaan met de ­auto naar school voeren.”

De uitvaart van Nikita vindt zaterdagmiddag in ­Lochristi plaats.

LEES OOK: School verongelukt meisje verwerkt drama: “We voeren intense en helende gesprekken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer