VRT stelt externe bemiddelaar aan “om vertrouwen tussen personeel en directie te herstellen”

© VRT - GVH

De VRT stelt een Nederlandse professor aan als externe bemiddelaar, om het vertrouwen tussen het personeel en de directie te herstellen. Dat meldt de openbare omroep.

jvh
Bron: BELGA, VRT NWS

VRT-CEO Frederik Delaplace had de vakbonden eind maart voorgesteld om een “externe bruggenbouwer” aan te stellen om het vertrouwen te herstellen. Dat vertrouwen had een flinke knauw gekregen, onder meer door de heisa rond het al dan niet uitzenden van ‘Het proces dat niemand wou’, de documentaire over Bart De Pauw.

Vandaag zijn de VRT en de vakbonden overeengekomen om zo’n bemiddelaar aan te stellen, meldt de openbare omroep. Het wordt de Nederlandse professor Rob van Eijbergen uit Nederland. “Hij is mediator, organisatieadviseur, en hoogleraar integriteit van Organisaties verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht”, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

“Hij begeleidt onderzoek naar de integriteit van organisaties. Hij is ook een veel gevraagd expert in de Nederlandse media om commentaar te geven op integriteitsvraagstukken bij bedrijven en organisaties. Rob van Eijbergen begint naar verwachting binnenkort aan zijn opdracht bij VRT. Vakbonden en directie geloven in een sterke publieke omroep die iedere dag het verschil maakt in onze samenleving”, klinkt het.

VRT-vakbonden ontkennen politieke inmenging

De vakbonden bij de VRT noemen berichten over mogelijke politieke inmenging in programma’s inmiddels onjuist en ongenuanceerd. Door opeenvolgende besparingsplannen is het volgens hen nodig om extra middelen te zoeken om de taken uit de beheersovereenkomst uit te voeren. “De beperkte dotatie is het probleem, niet de mogelijke indruk dat het werk niet onafhankelijk gebeurt”, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV.

Een nieuwe tv-reeks die bij de VRT in de maak is, ‘Knappe koppen’, zou er gekomen zijn in overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat ook instond voor de financiering. Het is niet het enige programma waar Vlaanderen geld voor vrijmaakt, maar volgens critici binnen de VRT is het op een brute manier doorgeduwd en is zo een grens overschreden. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zei in een reactie dat er geen indicatie is van politieke inmenging bij VRT-programma’s.

Volgens Van Hoeymissen ligt de oorzaak en eventuele schuld bij de doorgevoerde besparingen. Hij verwijst ook naar de geplafonneerde reclame-inkomsten van VRT. “Koken kost geld en het geld moet worden bijeengeschraapt”, aldus de ACV-vakbondsman.

Ook ACOD en VSOA klagen de onderfinanciering aan. “Volgens de beheersovereenkomst moeten we bepaalde programma’s maken. Als daar op kabinetten geld voor is, moet VRT daarvan kunnen gebruikmaken”, stelt Joke Kerkhofs van ACOD. “Maar VRT is geen vragende partij om op kosten van kabinetten programma’s te maken.” Kerkhofs zegt uit te kijken naar de volgende beheersovereenkomst, al benadrukt ze dat er momenteel andere problemen spelen bij de openbare omroep. Volgens Luck Verbeeck (VSOA), die verwijst naar “waarschijnlijk een paar ontevreden mensen”, heeft de VRT dringend nood aan rust en herstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen