Douaniers schorten actie op Brussels Airport even op door te grote vertragingen, morgen opnieuw actie

© BELGA

De douaniers houden donderdagochtend opnieuw stiptheidsacties op Brussels Airport om het personeelstekort aan te klagen bij de diensten die personen en goederen controleren. Volgens de vakbond ACV Openbare Diensten bedroeg de vertraging voor aankomende passagiers rond 9 uur al tot twee uur. De actie werd daarom even opgeschort. Ook vrijdag voeren de douaniers opnieuw actie, zegt Marc Nijs, secretaris van de christelijke vakbond.

gjs, myde

“We doen net hetzelfde als woensdag”, zegt Nijs. “Passagiers die aankomen, worden systematisch gecontroleerd, terwijl we er gewoonlijk een paar uithalen. We voeren eigenlijk gewoon de taak van de douanier uit.” Reizigers van vertrekkende vluchten zijn niet getroffen door de acties.

De actie startte donderdagochtend om 7 uur. “We hebben de stiptheidsactie rond 9 uur even opgeschort”, zegt Marc Nijs van ACV Openbare Diensten. Toen stonden er in de aankomsthal wachttijden tot twee uur. “Al onze douaniers moesten een overtreding afhandelen. Dat duurde al gauw een half uur tot een uur. Daardoor was niemand meer beschikbaar om de andere passagiers te controleren.”

Volgens Nijs werden vooral sigaretten en cash geld in beslag genomen. Wie meer dan 10.000 euro bij zich heeft, moet dat aangeven. Sommige passagiers “vergeten” dat. Tijdens de actie op woensdagochtend werd ook bushmeat aangetroffen. Dat is vlees van veelal bedreigde diersoorten dat uit Afrikaanse landen gesmokkeld wordt.

Rond tien uur werd de stiptheidsactie hernomen. Ook dan liep de wachttijd opnieuw snel op tot minstens een uur.

“Zolang we geen signaal krijgen van minister Vandeput, gaan we verder actie voeren”, aldus Nijs. Ook vrijdagochtend zal er dus hinder zijn in de aankomstterminal van Brussels Airport.

Een woordvoerster van de luchthaven zegt op haar beurt dat de gevolgen van de acties alvast minder groot zijn dan woensdag. “Er zijn enkele files op de plaats waar de passagiers hun bagage ophalen”, klinkt het. De luchthaven was ook voorbereid op de acties. Wel zegt de woordvoerster nog dat de luchthaven hoopt op een snel akkoord voor de douaniers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen