Amnesty: ‘EU is medeplichtig aan de folteringen van migranten in Libië’

Migranten in een detentiecentrum in Libië. © AFP

‘De Europese Unie is medeplichtig aan het folteren van Soedanese migranten in Libië.’ Dat zegt Eva Berghmans, beleidscoördinator van Amnesty International, naar aanleiding van de gruwelijke video’s die de openbare omroep VRT dinsdagmiddag in Het Journaal uitzond.

rdc

Op de beelden is te zien hoe familieleden van Soedanese migranten onder druk gezet worden met filmpjes op WhatsApp waarin hun familieleden in Libië worden gefolterd. De boodschap luidt dat de familie grote sommen losgeld moet betalen opdat de folteringen zouden stoppen.

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty international klagen deze folter- en afpersingspraktijken in Libië al jaren aan. ‘Deze gruwelijke praktijken [...] zijn al vele keren gedocumenteerd in Amnesty-rapporten’, zegt Berghmans. ‘Ondanks onze rapporten blijft de Europese Unie toch nog materiële, technische en logistieke steun verlenen aan de “failed state” Libië, aan de Libische kustwacht, enzovoort. De EU controleert ook niet waar zijn financiële steun naartoe gaat, terwijl men toch weet dat er gefolterd wordt, dat er mensen zitten te verhongeren in de Libische detentiecentra voor vluchtelingen.

Voor Amnestie mag er uiteraard hulp naar Libië gaan, ‘maar die mag niet onvoorwaardelijk zijn. Er moet gecontroleerd kunnen worden dat mensen niet gefolterd worden en er moet een humaan asielsysteem komen. Libië heeft niet eens een asielsysteem op dit ogenblik.’

‘Dark web’

Op 12 december publiceerde Amnesty International zijn jongste rapport over Libië met als titel ‘Libya’s dark web of collusion’. Daarin stelt de mensenrechtenorganisatie dat ‘Europese regeringen zich bewust medeplichtig maken aan de foltering en het misbruik van tienduizenden vluchtelingen en migranten die door Libische immigratiediensten in afschuwelijke omstandigheden worden vastgehouden in Libië.’

In de inleiding van dat rapport staat dat volgens berekeningen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) tegen eind september 2017 416.556 migranten in Libië waren en dat er naar schatting 20.000 migranten opgesloten zitten in de detentiecentra van het Department of Combating Illegal Migration (DCIM). Die afdeling werd in 2012 opgericht binnen Binnenlandse Zaken, om migratiestromen in Libië in te dijken.