Direct naar artikelinhoud
Sport

Voor het eerst worden zeven EK's gezamenlijk georganiseerd, en dat moet meer kijkers en sponsors trekken

Voor België zullen 86 atleten aantreden. Roeier Tim Brys is daar een van.Beeld EPA

Door Europese kampioenschappen in zeven sporten te combineren, hopen de sportbonden meer kijkers en sponsors te trekken. Glasgow is vanaf morgen de arena voor de zwemmers, turners, roeiers, wielrenners, triatleten en golfers. In Berlijn komen de atleten volgende week in actie.

Het idee

Mark Jurg, sportmarketeer, bedacht het al in 2010. Hij was ook een van de geestelijke vaders van de UEFA Champions League, het Europese clubvoetbaltoernooi dat zoveel zendtijd, aandacht en reclametijd van alle andere sporten weg slurpt. Zijn collega Nicolas Duchoud: "Ter compensatie van de kracht van het Champions League-voetbal kwam hij met de gedachte om die andere sporten te bundelen. Anders worden zulke toernooien echt weggevaagd."

In 2011 waren de Zwitsers eruit. Ze gingen met hun idee de sportwereld in. Twee jaar later ontstond in Europa evenwel plots het idee van de Europese Spelen, een equivalent van de Olympische Spelen op continentale bodem. De primeur was voor Bakoe, in 2015. Jurg: "De EOC (Europese olympische comités, red.) waren met hun Europese Spelen echt een stuk later dan wij. Wij wisten niet eens dat zij ermee bezig waren. We conflicteren overigens niet. De evenementen verschillen nadrukkelijk."

Louis Croenen (zwemmen).Beeld BELGA

Het proces

Het megatoernooi werd ontwikkeld met het oog op de televisie. "Tien dagen van tien tot tien sport op tv", dat is het gehanteerde uitgangspunt. Het moeilijkste facet was het vinden van een geschikte datum, waarbij alle zeven sporten aan bod zouden komen. Gaat jullie nooit lukken, kregen Jurg en Duchoud te horen. "Maar verder vonden de betrokken Europese federaties het een goed idee", zegt Jurg.

Er werd gekozen voor het jaar dat precies tussen twee Olympische Zomerspelen valt. Tussen Rio 2016 en Tokio 2020 is dat 2018. Jurg: "2017 of 2019 was ongeschikt. Dan hebben grote sporten als atletiek en zwemmen hun WK-toernooien."

Medewerking van de Europese federaties kwam vooral tot stand uit financiële noodzaak. Jurg: "De EK's zijn hun enige inkomensmodel. Europese confederaties als de LEN (zwemmen, JV) en EAA (atletiek, JV) eten niet mee uit de ruif van het IOC. Dat olympische geld gaat naar de wereldbonden."

'De Europese toernooien hebben een grote traditie. Ze waren er veel eerder dan de WK's'

Geld moet komen uit de markt van 850 miljoen Europeanen uit 52 landen. Zij zullen de komende weken in 3.300 uur tv naar hun 4.500 topatleten kijken. Jurg: "Vergeet niet, dit wordt het op een na beste in een zomer van het WK voetbal."

Nina Derwael (turnen).Beeld USA Today Sports

De steden

De Europese atletiekbond had voor 2018 al een soort van afspraak met Berlijn. "En Berlijn kon die andere sporten er niet bij hebben. Glasgow vond de gedeelde aanpak juist prima. Zij hadden de Gemenebestspelen van 2014 gehad. Zij wilden heel graag de eerste editie van de Europese kampioenschappen huisvesten. Het geeft een stad waarde", vertelt Jurg.

Een aspect in de keuze voor de steden is de duurzaamheid. De infrastructuur van een 'normale' stad in Europa moet voldoende zijn. Bouwwoede tegen exorbitante prijzen, zoals de Olympische Spelen vaak veroorzaken, dat is niet de gewenste aanpak van de Zwitserse toernooi-organisatoren.

Victor Campenaerts (wielrennen).Beeld BELGA

De sporten

De grote drie van de olympische wereld (atletiek, zwemmen en turnen) zijn de trekkers van het evenement. Zij kennen al een royale geschiedenis van Europese kampioenschappen. In 1934 werd in Turijn reeds om Europese atletiekmedailles gestreden. De Fin Matti Järvinen gooide toen een wereldrecord (76,66 meter) in het speerwerpen. "De Europese toernooien hebben een grote traditie. Ze waren er veel eerder dan de WK's", weet Duchoud.

Naast de grote drie gaat het om roeien, triatlon, golf en wielrennen. Vooral wielrennen biedt een groot programma: weg, baan, BMX en mountainbike. Sterren als Mark Cavendish en Peter Sagan hebben hun deelname toegezegd. Voor België zijn Greg Van Avermaet (wegrit) en Victor Campenaerts (tijdrit) de azen.

Nafi Thiam (atletiek).Beeld BELGA

De prijzen

De gezamenlijke aanpak van zeven Europese sportfederaties uit zich in de uniformiteit van de medailles. Alle prijswinnaars uit de ruim vierduizend deelnemende sporters krijgen dezelfde plak.

Aan prijzengeld waagt de organisatie, genaamd European Championships Management SARL, zich niet. Duchoud: "Dat laten we aan de federaties. Maar laat overeind staan dat we deze nieuwe aanpak hebben gekozen met het oog op de stad, de media, de sport en last but not least de atleten."

De toekomst

Na de tien dagen Berlijn/Glasgow - "we zullen vooral in Schotland zijn, in Berlijn is alles volgens vast concept" - zal een evaluatie volgen. Er zijn volgens Duchoud en Jurg nog geen stappen voor de toekomst gezet. Er zijn steden die voor 2022 en 2026 warmlopen, "maar eerst onze ervaringen doornemen en kijken wat beter kan".

Zeven sporten is vooralsnog een heilig getal. Het zevental heeft zich als eerste gecommitteerd voor de enige geschikte periode in dit drukke sportjaar: na het WK voetbal, Wimbledon en de Tour, maar voor de start van de meeste nationale voetbalcompetities.

Chloé Leurquin (golf).Beeld REUTERS

Volgend jaar in juni, bij de Europese Spelen in Minsk, zal bezien worden hoeveel gewicht dat olympische evenement in de schaal legt. Er staan vijftien sporten op het programma. Vier sporten hebben officiële Europese titels verbonden aan de ES 2019: judo, badminton, kanovaren en boksen. In 2015 was dat alleen judo.

Wie kijkt naar het geld dat Glasgow in het toernooi steekt, weet genoeg. De Schotten (lees: Britten) betalen van de 115 miljoen euro organisatiekosten liefst 90 procent uit overheidsmiddelen.

Marten Van Riel (triatlon).Beeld BELGA