Direct naar artikelinhoud
Ronde van Frankrijk

Met 67 per uur het decor in: onzeker of groene trui Sagan Parijs haalt

Peter Sagan.Beeld Photo News

Peter Sagan verslikte zich in een afdaling in een bocht, dook met 67 kilometer per uur het bos in en knalde met zijn achterwerk hard op een rots. De ploegleiding vreesde gisteravond voor breuken, de drievoudige wereldkampioen zelf was niet zinnens om op te geven.

De mobiele service médical in de Ronde van Frankrijk draait overuren in de Pyreneeën. Nadat Philippe Gilbert er dinsdag na zijn duik in het ravijn grondig werd onderzocht en verzorgd, kregen de Tour-artsen gisteren opnieuw schoon volk over de vloer. Bijna drie kwartier was het wachten tot wereldkampioen Peter Sagan (28) er naar buiten stapte. Dat deed hij gelukkig met een brede glimlach om de mond en zonder hinken. Hij had zelfs nog zin om de pers zijn verhaal te doen.

Met een gescheurd truitje stapt Peter Sagan naar de medische dienst van de Tour. "Ik kwam op een grote rots terecht. Pijnlijk."Beeld AFP

"Ik crashte in een bocht in de afdaling van de tweede klim van de dag (Col de Val Louron-Azet, red.)", begon hij zijn relaas. "Mijn eigen schuld. Ik dacht dat we een snelle bocht ingingen, maar dat was compleet verkeerd ingeschat. Ik ging nog in de remmen, maar het was te laat. Daarop dook ik het bos in en kwam met mijn achterwerk op een grote rots terecht. Pijnlijk! Gelukkig kon ik toch weer op de fiets en heb ik in mijn eigen tempo de slotklim kunnen afwerken."

De tijdslimiet halen was geen probleem. En de schade leek mee te vallen. Bij het buitenkomen van de mobiele medische dienst was zijn rechterbeen goed ingepakt en klaagde de Slowaak vooral over schaafwonden en pijn in zijn bilspier, maar van opgeven leek hoegenaamd geen sprake. "Binnen één of twee dagen moet het beter zijn", vertelde hij. "Of ik donderdag start? Natuurlijk. Wat denk je, dat ik een paar dagen voor het feestje in Parijs naar huis ga? Dat zou te gemakkelijk zijn."

Het was dan ook verrassend toen Jan-Niklas Droste, teamarts bij Bora-Hansgrohe, plots wat voorbehoud aantekende. Droste schatte gisteravond de kans dat zijn kopman vandaag in Trie-Sur-Baïse de start haalt op 50 procent. "Hij heeft een groot hematoom op zijn zitvlak en we kunnen nog niet alles onderzoeken. Het is met andere woorden niet mogelijk om te zien of hij daar iets gebroken heeft."

Al zeker van groen

Vanochtend doen ze een nieuwe check-up om te zien of hij fit genoeg is. Droste mag dan wel spreken over 50 procent kans, wij schatten in dat Sagan deze middag gewoon van start gaat. De drievoudige wereldkampioen is overigens amper vier dagen van zijn zesde groene trui verwijderd. Als hij zondag de Champs-Elysées haalt, evenaart hij recordhouder Erik Zabel. Knokken hoeft niet eens meer: zijn voorsprong is zo groot dan niemand hem nog kan bijhalen.

Peter Sagan staat bekend als een uiterst behendige stuurman. Toch kwam hij al acht keer eerder ten val - weliswaar telkens zonder breuken. Meest memorabel was de crash in de Ronde van Vlaanderen 2017. Een jasje bracht Sagan op de Kwaremont ten val, waarna ook Greg Van Avermaet en Oliver Naesen tegen de kasseien smakten.