Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

Nieuws
De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 12:28
Afbeelding
beeld anp

Volgens de RVO zijn er op de eerste dag 428 aanvragen binnengekomen en op de tweede dag nog eens 219. De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is bedoeld om de markt van emissieloze vrachtwagens te stimuleren. Vorig jaar was die pot zelfs al binnen één dag overtekend. Toen was er 30 miljoen euro beschikbaar.

De RVO zegt dat met deze subsidieronde meer dan zeshonderd elektrische vrachtwagens kunnen worden aangeschaft. Op dit moment rijden er in Nederland ruim 740 volledig elektrische vrachtwagens (exclusief waterstoftrucks). In 2025 moeten er minimaal duizend uitstootvrije trucks rijden en in 2030 16.000 trucks. In 2040 moeten alle nieuwe vrachtwagens in Nederland uitstootvrij zijn.

Beoordeling

De dienst stelt wel dat de aanvragen nog moeten worden beoordeeld. Aanvragen worden soms afgewezen, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden en soms trekken ondernemers zelf hun aanvraag in. Daardoor kan er alsnog een deel van het subsidiegeld vrijkomen, ook als er overtekening was.

Mocht er meer subsidiegeld vrijkomen dan benodigd voor de aanvragen van dag twee, dan wordt er geloot tussen de aanvragen op dag drie, aldus de RVO. De uitslag van de loting wordt dan op een later moment aan de aanvragers bekendgemaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

In 72 plaatsen in ons land zijn zaterdagavond 130 voorstellingen (225 uitvoeringen) te zien in het kader van Theater na de Dam, de jaarlijkse manifestatie in aansluiting op de Dodenherdenking op 4 mei. Daarvan zijn 47 voorstellingen gemaakt met 350 jongeren.

Afbeelding

Beschonken automobilist veroorzaakt veel schade in Tilburg

Een automobilist die te veel drank op had, heeft in de nacht van zaterdag op zondag veel schade aangericht in de Spoorlaan in Tilburg. De man raakte twee andere auto's, een lantaarnpaal en een verkeerslicht.

Afbeelding

Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

Afbeelding

Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

Afbeelding

Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

Afbeelding

Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een 'stille zoekactie' gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen.