Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

Nieuws
De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto’s hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto’s bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 11:26
Afbeelding
beeld anp

De zaak werd drie jaar geleden aangespannen door de consumentenclub Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV), waar 2500 mensen zich bij aansloten. Het betreft eigenaren van Mercedes GLC’s en Mercedes GLK’s. Dat de rechter het bedrijf nu aansprakelijk stelt, betekent niet dat zij direct gecompenseerd worden. De autobezitters moeten nu individueel een aanklacht indienen om geld van de fabrikant te krijgen.

In een vergelijkbare zaak, ook aangespannen door VZBV, heeft Volkswagen autobezitters een paar jaar geleden al gecompenseerd. Daar trok de fabrikant 830 miljoen euro voor uit, waardoor 260.000 Volkswagen-rijders rond de 15 procent van de nieuwprijs van hun auto terugkregen. Dat kwam destijds neer op 1350 euro tot 6257 euro.

Mercedes-Benz is het niet eens met de uitspraak van de rechter in Stuttgart en heeft aangegeven in beroep te gaan. Het bedrijf en zijn werknemers hebben destijds correct gehandeld, stelt het concern.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

Afbeelding

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

Afbeelding

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte be..

Afbeelding

Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. 'Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt', sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek.

Afbeelding

Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema v..

Afbeelding

Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.