Tijgermug rukt op in Vlaanderen: Departement Zorg roept op om ze te melden en broedplaatsen te verwijderen

Tijgermuggen duiken steeds vaker op in Vlaanderen. Ze zijn agressiever dan inheemse muggen en kunnen op termijn een aantal tropische ziekten verspreiden. Het Departement Zorg roept daarom op om de insecten te melden en hun broedplaatsen te verwijderen.

FDB

Gitzwart met witte strepen op lijf en poten en nauwelijks een halve centimeter groot: zo ziet de tijgermug eruit. Klein, maar een zeer agressieve bijter. In tegenstelling tot de gekende inheemse steekmuggen, zijn de tijgermuggen overdag actief. Heel wat mensen reageren sterker of allergisch op beten van de tijgermug.

De muggen kunnen bovendien een aantal tropische ziekten, zoals dengue en chikungunya overdragen. Jaarlijks keren enkele honderden reizigers met dergelijke ziekten terug naar huis. Als een tijgermug een zieke persoon bijt, kan de mug bij een volgende bloedmaaltijd de ziekte overdragen naar een andere gezonde persoon. Gelukkig is de kans op overdracht in België momenteel nog erg klein.

Tijgermuggen kunnen een aantal tropische ziekten, zoals dengue en chikungunya overdragen

Foto nemen

Het is hoe dan ook belangrijk om de mug te bestrijden en zo overwintering en het aantal muggen te beperken. Departement Zorg benadrukt dat iedereen daartoe kan bijdragen. De instantie vraagt allereerst om tijgermuggen te melden door een foto te nemen en het geval te melden op de website of via de app van Muggen Surveillance. Verder verwijder je best broedplaatsen. Tijgermuggen broeden in water. Geef dus nu nog alle potten, schalen, de regenton en dakgoot een stevige schrobbeurt. De tijgermug overwintert als ei op de wanden net boven het wateroppervlak.

(Lees verder onder de foto)

Tijgermuggen broeden in water, zoals in potten en schalen.© Shutterstock

Maak er daarnaast een gewoonte van om het water in plantenschalen, potten, emmers of gieters wekelijks te verversen. Giet dat water uit op je gazon en niet in het rioolputje. Tijgermuglarven overleven namelijk in rioolwater maar gaan dood zonder water. Daarnaast kan je regentonnen ook nog eens afdekken met een muggengaas.

LEES OOK. Muggen worden resistent tegen insecticiden: wat wil dat zeggen en hoe kunnen we ons nog weren tegen dat irritant gezoem? (+)

Muggeneters

Verder kan je de tijgermuggen bestrijden door voor muggeneters te zorgen in je tuin: kikkers, salamanders, waterkevers, (gier)zwaluwen, vleermuizen, libellen, wespen en waterjuffers eten immers (tijger)muggen. Vermijd gifstoffen zoals het gebruik van pesticiden in de tuin waardoor deze muggeneters verjaagd worden. Geef de tijgermug bovendien geen lift. Tijgermuggen zijn actieve jagers, ze volgen mensen tot in de wagen. Zo komen ze ook hier, zelfs vanuit Zuid-Frankrijk.  

Je kan de tijgermuggen bestrijden door voor muggeneters te zorgen in je tuin: kikkers, salamanders, waterkevers, vleermuizen, libellen...

“De tijgermug helemaal buiten houden in Vlaanderen is onmogelijk, maar we kunnen de komst en verspreiding wel zo veel mogelijk vertragen met juiste monitoring, bestrijding en preventie zoals het wegnemen van broedplaatsen”, klinkt het bij Valerie Weekers, woordvoerder van het Departement Zorg. ”In gemeentes met kleine populaties kunnen we de aantallen nog beperken door alle preventieve acties goed en tijdig uit te voeren. En voor het water dat niet verwijderd kan worden, kan er waar nodig een biologisch, larven dodend middel, ingezet worden.”

LEES OOK. Nog maar half februari, en daar zijn de muggen al: wat voorspelt dat voor de zomer? “Volgende weken zullen veel bepalen” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen