Direct naar artikelinhoud
Klimaat

“Protesteren alleen is niet de oplossing”: deze scholieren gingen wel naar school

Hannah, Stien, Mara en Mila gingen niet naar Brussel. ‘Ik denk dat we ook andere zaken kunnen doen, lokaal dan.’Beeld Thomas Legreve

Hoewel de groep spijbelende leerlingen die in Brussel demonstreren voor het klimaat groeit, blijft de grote meerderheid nog braaf naar school gaan. Sommige leerlingen trokken zelfs terug naar de schoolbanken terwijl ze vorige week wél spijbelden.

“We waren met 12.500, mijnheer!”, zegt een leerling enthousiast als ze vlak voor het einde van de schooldag alsnog de school binnenstapt. “Ik heb het gelezen”, glimlacht directeur Tom Weyn, terwijl hij haar naam van de lijst vinkt.

Met zo'n honderd zijn ze, de leerlingen van de Steinerschool Gent die tijdens de laatste uren van de schooldag in kleine groepjes binnensijpelen. Bijna allemaal hebben ze slogans op hun gezicht geschminkt. Ze komen duidelijk rechtstreeks van de trein uit Brussel. De afspraak met de directie was dat ze het laatste uurtje les nog zouden komen meepikken. Op die manier spijbelen ze officieel maar een halve dag.

“Hoe was het?”, vragen de vier laatstejaars die we kunnen spreken als hun spijbelende collega’s langslopen. “Goed”, klinkt het doordeweeks en snel, alsof ze de inhoud van de laatste les bespreken. Mila Baets (17), Stien Deprez (17) en Mara Temmerman (17) waren er vorige week ook bij in Brussel. Hun vriendin Hannah Cantineau (17) wilde ook gaan, maar kon niet. “Mijn mama zei nochtans dat ik moest gaan. Maar ik voelde me niet goed.”

‘Zelfs zonder alle praktische beslommeringen zou ik vandaag niet gegaan zijn’
Mara Temmerman

Vandaag besloten de vier om niet te spijbelen. Als we hen vragen naar hun redenen, valt op dat ze doordachte argumenten bovenhalen – net als wanneer we hen vragen waarom ze vorige week wél spijbelden. “Tja, ik was vorige week al ziek”, zegt Hannah. “Anders moest ik nóg meer inhalen.” Ook Mila wijst naar de school: “Ik wilde energie sparen om aan mijn eindwerk te kunnen werken. Het was vorige week al zo druk.” Ook het vak schilderen wilden ze niet missen. “Dat is gewoon te fijn”, klinkt het. “Oh, en het regent natuurlijk”, lachen ze alle vier.

Gents initiatief?

Al kiezen ze er ook wel bewust voor om niet te gaan demonstreren. “Hoewel ik veel met het milieu bezig ben, denk ik dat protesteren alleen niet de oplossing is”, zegt Stien. 

“Zelfs zonder alle praktische beslommeringen zou ik vandaag niet gegaan zijn”, treedt Mara haar vriendin bij. “Ik denk dat we ook andere zaken kunnen doen, lokaal dan. Denk aan zwerfvuil opruimen. Dan zien mensen dat we ook iets positiefs willen doen en krijgen we niet weer het verwijt dat we gewoon niet naar school willen.”

De vier geven aan dat hun school een speciaal geval is. “Wij zijn hier echt sterk met het klimaat bezig. Op mijn vorige school zat ik in de werkgroep ‘Milieu op school’. Daar waren we met 5 op 1.200 man”, zegt Stien. 

Op de Steinerschool spijbelt vandaag bijna een derde van de leerlingen. Vorige week waren ze met 128 op 333 leerlingen. Vandaag zijn het er iets minder, schat Weyn. “Zo’n honderd, denk ik.” 

Volgens de vier leerlingen is niet dezelfde groep gaan betogen. “Veel mensen zagen wat voor een succes het was en wilden nu zelf gaan.” Van de rest ging dus een aanzienlijk deel terug naar school, allen met hun eigen specifieke redenen.

Toch krabt de directeur zich in de haren. Nu de klimaatbetoging een immens succes blijkt, vreest de school dat volgende week nog meer leerlingen zullen spijbelen. “We gaan met andere Gentse scholen na wat we kunnen doen. Maar het moet uit de leerlingen zelf komen natuurlijk.” 

Iets waar de leerlingen al mee bezig zijn: “We bekijken of we in Gent geen gelijkaardig alternatief op poten kunnen zetten”, zegt Mara.