Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Federaal parket gaat in beroep tegen voorwaardelijke vrijlating Fabien Camus

Fabien Camus.Beeld KV Mechelen

Het federaal parket gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer in Tongeren om de 33-jarige voetballer Fabien Camus voorwaardelijk en mits betaling van een borgsom vrij te laten. Dat maakte het federale parket vrijdagavond bekend. De raadkamer besliste eerder vandaag Camus onder voorwaarden vrij te laten.

De ex-speler van KV Mechelen werd woensdag aangehouden in kader van de operatie Propere Handen, een fraudeonderzoek in het Belgische voetbal van het federale parket. Hij werd gisteren aangehouden op verdenking van witwassen en criminele organisatie.

De raadkamer in Tongeren besliste hem vrijdag mits betaling van een borgsom onder voorwaarden in vrijheid te stellen. Door het hoger beroep moet de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich binnen twee weken over zijn aanhouding buigen. Camus is in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. 

Verdachte transfer

Fabien Camus had zich woensdag blijkbaar niet verwacht aan een verblijf in de gevangenis. De man zit in Lantin opgesloten. Zijn raadsman Didier de Quevy vertelde vrijdag aan het gerechtsgebouw in Tongeren dat Camus zich bij de federale gerechtelijke politie was gaan aanbieden voor verhoor. “Hij ging in Frankrijk wonen, waar hij werk gevonden heeft en kwam spontaan terug naar België omdat hij dacht dat de ondervraging een half uur zou duren. Uiteindelijk kwam hij in de gevangenis van Lantin terecht”, aldus de Quevy.

Volgens de advocaat draait alles om één transfer: die waarbij Club Brugge-speler Anthony Limbombe voor 8 miljoen euro naar FC Nantes trok. Camus timmerde aan de weg als makelaar, en werkte voor die transfer samen met Mogi Bayat en Laurent Denis, zei De Quevy eerder deze week. 

“Het gerecht gelooft dat Camus 455.000 euro commissie via een frauduleuze constructie heeft opgestreken. Maar Camus zegt dat Bayat hem dat geld nooit gaf, ondanks dat hij het hem had beloofd.”

Nog geen beslissing over 7 andere verdachten

Over de verdere aanhouding van zeven andere verdachten in het onderzoek is vandaag nog geen beslissing genomen. De Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de beslissing uitgesteld naar dinsdag 30 oktober om 14 uur. 

De verdachten blijven zeker tot dan nog in de cel. Het federale parket vroeg voor alle zeven de bevestiging van de aanhouding, maar zou zich voor wat betreft twee verdachten kunnen vinden in een elektronisch toezicht. Het gaat om KV Mechelen-bestuurslid Olivier Somers en Maria Bogojevska, de vriendin van spelersmakelaar Dejan Veljkovic. De advocaten vroegen de KI om hun cliënten vrij te laten. Dinsdag wordt daarover beslist.

Wat topscheidsrechter Bart Vertenten betreft, zijn zaak werd op zijn vraag uitgesteld naar 8 november.