Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht geeft 2-0 voorsprong uit handen in Europa League

Zakaria Bakkali verbergt zijn frustratie niet.Beeld Photo News

Die schoenen zitten stilaan vol gaten. Anderlecht heeft nog maar eens zichzelf in de voet geschoten. Ondanks een sterke Kums, Bakkali en Saief ging het van 2-0 naar 2-2. Dan maar winnen in Istanbul?

Er zijn nog zekerheden in het leven op RSC Anderlecht. Zo is een thuismatch tegen een Turkse tegenstander geen thuismatch; het stadion zat vol Fenerbahçe-supporters. Ach, dan was er tenminste volk (het aanvangsuur is een terecht excuus).

Voorts bewees Bubacarr Sanneh andermaal dat hij geen 8 miljoen euro waard is. Dat geld ziet sportief manager Luc Devroe van zijn leven niet meer terug. Bij de 2-2 had Sanneh boter op het hoofd.

De Sven Kums van gisteren is top. Twee assists - de eerste, na een goede infiltratie, was heerlijk - op Zakaria Bakkali. "Mijn prestaties zitten in stijgende lijn, maar ik moet nog beter kunnen", zei Bakkali, die drie keer scoorde in drie matchen. "Ik zit bijna op mijn competitiegewicht, maar ik heb nog een achterstand weg te werken. Dat ik nu stilaan boven water kom, heeft te maken met het feit dat ik een goede voorbereiding kende. In juli en augustus hebben we heel hard gewerkt en dat begint stilaan zijn vruchten af te werpen."

‘Dat ik nu stilaan boven water kom, heeft te maken met het feit dat ik een goede voorbereiding kende’
Zakaria Bakkali, RSCA

Binnenkant paal

Zelf had Kums ook een doelpuntje verdiend om zijn prima prestatie te accentueren: zijn vrije trap strandde op de binnenkant van de paal, een volley met links ging over.

Anderzijds: Kums had geen goals nodig om te tonen dat hij in deze vorm onmisbaar is. Het is nog vroeg, na drie bevredigende wedstrijden, maar er is alvast weer een Gouden Schijn.

"Ik wil geen individuele spelers beoordelen", sprak coach Hein Vanhaezebrouck. "Sommigen waren goed, anderen moeten stappen zetten. Als ik het dan toch over één jongen wil hebben, is het Saief. Na blessureleed kwam hij weer boven water. Hij zal ons nog diensten bewijzen, dat is een opsteker."

Kums, Bakkali en Saief: je weet wat je aan die mannen hebt op Europees niveau.

Last but not least, wat de zekerheden betreft: dit Anderlecht kan de nul niet houden. Twee clean sheets telt Thomas Didillon dit seizoen. Aan de Franse keeper ligt het nochtans niet, hij is een goede aanwinst.

Gerkens flatert

Arme Pieter Gerkens. Bezig aan een, volgens Vanhaezebrouck, "zeer goeie wedstrijd", waarna zijn terugspeelbal helemaal verkeerde belandde: bij Fenerbahçe-spits Frey, die zo alleen op doel kon afgaan. De 2-1 was het kantelmoment. Anderlecht was van slag, slikte snel de 2-2 en moest zelfs even een nederlaag en nul op negen vrezen. Ineenzakken als een pudding, deed paars-wit. Uit het niets. Nog maar eens.

Alexis Saelemaekers buigt het hoofd op de bank.Beeld Photo News

Met elf Kumsen was dit niet gebeurd. Het gaat om kwaliteit. Sanneh stond nat van het angstzweet, Bornauw kun je niet verwijten dat hij in zulke omstandigheden moet zoeken, Trebel holt achter zijn beste vorm aan en Santini, tja. Vanhaezebrouck: "Ons gebrek aan metier is afgestraft."

What you see is what you get, met dit Anderlecht. "Een interessante test", noemde Vanhaezebrouck dit soort duels. "Maturiteit komt alleen door te spelen. We zullen in Istanbul zien of we geleerd hebben."

Het is immers daar dat het zal moeten gebeuren, wil Anderlecht nog dromen van Europees voetbal na Nieuwjaar. Winst is een must, ook die woorden komen telkens terug. Geen recht op misstappen.

"We hebben nog iets om voor te spelen", zei de coach. "Bij verlies was het over, nu zijn we nog niet uitgeteld, maar Fenerbahçe is sterk, de sfeer is er hels. Het wordt niet makkelijk."

Ach, met déze ploeg is zelfs een verplaatsing naar Eupen, aan de Keerweg, dat niet.

Uitblinker Zakaria Bakkali glipt vinnig door de Turkse defensie in het Vanden Stockstadion.Beeld AP