Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Sterke verhalen uit de wondere wereld van het internet

Sterke verhalen uit de wondere wereld van het internet
Beeld Gimlet Media

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Reply All, de podcast over het internet die aan een straf najaar bezig is.

Mensen die van podcasts houden zijn een raar volkje. Op feestjes en op de werkvloer zonderen ze zich af in een hoekje. “Oh, ken je deze al? Of wacht, op deze reeks moet je je absoluut abonneren!” Ze wisselen luistertips uit alsof het Pokémon-kaarten zijn, en tippen elkaar specifieke afleveringen uit reeksen die ze al jaren volgen. De voorbije maanden was er één naam die op zulke momenten steeds vaker weerklonk: Reply All.

Sinds 2014 gaan de Amerikanen PJ Vogt en Alex Goldman tweewekelijks op zoek naar verhalen in de wondere wereld van het internet. Zo interviewden ze ooit een meisje dat in de jaren 90 haar hele doen en laten via een webcam streamde, en ze trokken naar India om er af te spreken met een man die hen via de telefoon wilde oplichten.

‘Reply All’ is bezig aan een enorm straffe eindejaarsrally, met verhalen die zo sterk zijn dat je ze meteen naar vrienden doorstuurt

Aangezien iedere aflevering over een ander onderwerp gaat, kan het niveau van de reeks al eens wisselen. Maar na een wat mager voorjaar is Reply All de voorbije weken aan een enorm straffe eindejaarsrally bezig. Een rally met verhalen die zo sterk zijn dat je ze meteen naar een paar vrienden doorstuurt - al dan niet terwijl je je tranen met je mouw wegveegt. Speciaal voor wie op zoek is naar een goede podcast voor de kerstvakantie: dit zijn de drie beste Reply All-afleveringen van 2018.

#132 - Negative Mount Pleasant

Wat gebeurt er als technologiegigant Foxconn besluit in je dorp neer te strijken om er een fabriek te bouwen? Het overkwam Mount Pleasant, een Amerikaans dorp van nog geen 30.000 inwoners. Het Chinese Foxconn, de iPhone-fabrikant die erom bekendstaat zijn werknemers uit te buiten, koos de locatie in 2017 om er LCD-schermen te ontwikkelen.

Reply All reconstrueerde die selectieprocedure en wisselt opnames uit de gemeenteraad af met interviews met mensen die zich belazerd voelen door de deal, die veel minder groots was dan Foxconn beloofd had. Verplicht luistervoer voor de Belgische ministers die zo hard plooiden naar de eisen van Alibaba in de hoop de techgigant naar Luik te halen.

#130 - The Snapchat Thief

Toen Lizzie jaren geleden een Snapchat-account aanmaakte, hoefde ze niet lang na te denken over een nickname: Lizard. Ze had geluk dat het account nog vrij was - geluk dat vele anderen niet hadden. Wat Lizzie niet wist, is dat er in de krochten van het internet druk handel wordt gevoerd in gebruikersnamen met zo’n unieke naam. Wanneer Lizzie’s account gehackt wordt, besluit ze de hulp in te roepen van PJ en Alex van Reply All.

Die dalen daarop af naar de onderwereld van het internet voor een staaltje oldskool-onderzoeksjournalistiek. In geheime chatgroepen gaan ze op zoek naar de hacker die Lizzies account stal, terwijl de luisteraar alles van op de eerste rij mag volgen.

#129 - Autumn

Misschien wel de beste aflevering van Reply All dit jaar. Het is eigenlijk een fragment uit The Nod, een andere reeks van hetzelfde productiehuis. De aflevering draait rond Autumn, een zwarte vrouw die geen gemakkelijke jeugd heeft gehad. Wanneer ze het thuis of op school moeilijk had, speelde ze The Sims. In het computerspel kon ze een familie creëren met een mooi huis, lekker eten en veel vrienden.

Wanneer haar oma sterft, besluit Autumn iets bijzonders te doen. Ze maakt haar oma én alle spullen die ze bezat na in The Sims. Een prachtig, emotioneel en hard verhaal over de helende kracht van games.

Reply All is te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. gimletmedia.com