Russische gedetineerde vrouw in de Verenigde Staten geeft toe agent te zijn

© AFP

Maria Boetina, een Russische staatsburger die wordt gelinkt aan de wapenlobby National Rifle Association (NRA), heeft voor een Amerikaanse federale rechtbank schuldig gepleit en gezegd dat ze een niet-gedeclareerde buitenlandse agent is. Ze zit sinds juli in de cel en zal vermoedelijk achter de tralies blijven. De Russische regering heeft al meerdere keren haar vrijlating gevraagd.

© BELGAIMAGE

Nieuwszender CNN meldde dat de dertigjarige ter zitting had verteld dat ze handelde “in opdracht” van een Russische ambtenaar. De omvang van haar samenwerking met de Amerikaanse openbare aanklagers is nog niet duidelijk.

Boetina Butina smeedde banden met de NRA om de agenda van het Kremlin te bevorderen en werkte met mensen samen die betrokken waren bij de presidentiële verkiezingcampagne van 2016.

Ze is aangeklaagd door openbare aanklagers in Washington en niet door het kantoor van speciale procureur Robert Mueller, die het onderzoek leidt naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Boetina’s advocaten hebben betoogd dat haar interactie met de vuurwapenlobby en andere conservatieve groepen wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting, hoewel het pleidooi aangeeft dat ze mogelijk de regelgeving heeft geschonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen