Luister naar

Ingezonden brief: Een groot onderzoek naar vaccinatie zou mooi kunnen in Barneveld

Nieuws
Winy Becht Gronngen
dinsdag 17 juli 2018 om 03:00

De gemeente Barneveld gaat met alle ouders van pasgeboren baby’s in gesprek, omdat de vaccinatiegraad er lager ligt dan gemiddeld (Nederlands Dagblad 11 juli).

De woordvoerder van de gemeente zegt: ‘Maar wij kunnen ouders wel zo goed mogelijk voorzien van betrouwbare, neutrale informatie over het belang van vaccinatie.’

Als je de voordelen van iets wilt aanprijzen, ben je volgens mij niet meer neutraal.

Wat ik mij al lang afvraag, is waarom er – bij mijn weten althans – nooit een grootschalig onderzoek geweest op de Biblebelt naar de effecten van wel of niet vaccineren van een grote groep kinderen.

De gemeente Barneveld zou hierin het voortouw kunnen nemen. Je hebt dan een groep uit dezelfde leefomgeving en vergelijkbare omstandigheden.

Wat is het effect geweest van wel of niet vaccineren op de gezondheid van de inwoners van de laatste vijftig jaar? Is er verschil en zo ja, waaruit bestaat dat? Is er sprake geweest van meer of minder doktersbezoek, astma, autisme, allergieën, diabetes, epilepsie, ADD, dyslexie, obesitas, kanker, leerstoornissen, hersenbeschadigingen, hyperactiviteit, wiegendood enzovoort?

Je kunt onderzoeken of er in deze periode kinderen aan mazelen zijn overleden, of aan andere ziekten waarvoor wordt ingeënt. Als al deze dingen grondig worden onderzocht, kun je voortaan gewoon de feiten laten spreken en kan er voor eens en altijd een einde komen aan de onzekerheid over de voor- of nadelen van vaccineren. Dan heb je in mijn ogen pas echt neutrale informatie en kan elke ouder naar eer en geweten zelf kiezen.

Hier ligt een uitdaging voor de gemeente Barneveld voor analyse van de gegevens, door eigen initiatief of door bijvoorbeeld inschakeling van de Universiteit Wageningen. De kosten kunnen mogelijk terugverdiend worden door heel veel geld te besparen op toekomstige (zorg)kosten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.

Het Chinese automerk BYD gaat in Europa auto's bouwen. Daarmee groeit in zekere zin de Chinese invloed in de Europese Unie. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed andersom.

Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland gaan vestigen

Nederland moet Chinese bedrijven verwelkomen. Dan voldoen ze volgens Fred Sengers meteen aan Europese regels op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden. Hoe eerlijk wil je het hebben?

Afbeelding

Turkije trekt de NAVO in de spanningen van het Midden-Oosten en dat vraagt om een nieuwe visie

Wat verwacht de Turkse president Erdogan van de NAVO en kan Mark Rutte dat, als hij secretaris-generaal wordt, waarmaken? Gerrit Steunenbrik, kenner van de verhouding tussen Turkije en Europa, legt het uit.