Luister naar

Architectuur: Slapen in een Zeerijps orgel

Nieuws
Rotondes, bankjes in het park of een plein met een trap: ook onze leefomgeving wordt vormgegeven. In deze serie wekelijks een voorbeeld van architectuur in de publieke ruimte. Vandaag: de nacht doorbrengen in een kerk.
Willem Jan de Hek
dinsdag 17 juli 2018 om 16:52
Architectuur: Slapen in een Zeerijps orgel
Architectuur: Slapen in een Zeerijps orgel

Er zijn van die plekken die je niet snel zult vergeten. Soms is het een heel eenvoudig en onopvallend gebouw, een plein of een park waar je een bijzondere herinnering bij hebt. Het voormalige doopsgezinde kerkje in Zeerijp is zo’n plek voor mij. Toen onze dochter nog maar vier weken oud was, brachten wij er een nachtje door in het orgel. Jawel, in Zeerijp kun je slapen in een orgel. Het werd een onvergetelijke nacht voor ons. Kwam dat door de magische atmosfeer van een tot B&B omgebouwde kerk of toch door onze onrustig slapende dochter? Of door het besef dat we gedrieën familiegeschiedenis aan het maken waren: ‘Weet je nog… toen in dat omgebouwde kerkje?’

Ieder gebouw vertelt een verhaal, en kan ons uitnodigen om met dat verhaal mee te doen. Elke succesvolle ingreep in de openbare ruimte zou daarom tot doel moeten hebben om mensen bij dat verhaal te betrekken. Dat zorgt ervoor dat er een herinnering ontstaat. Ik heb de indruk dat dit verhalende aspect er in onze ­samenleving steeds vaker toe doet. Toen de kersverse Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorige week haar ambt aanvaardde, stelde zij dat het belangrijk is dat Amsterdammers elkaar steeds weer nieuwe verhalen gaan vertellen. Juist als een stad groeit en verandert, is het volgens haar belangrijk om herinneringen te verzamelen en daarmee de geschiedenis te verrijken. In dat verband haalde zij ook een theoloog aan, Walter Brueggemann, die iets moois zegt: herinneringen produceren hoop.

ballingschap

Volgens deze Amerikaanse oudtestamenticus is ‘plaats’ in de westerse theologie veelal geestelijk opgevat, terwijl het in de Bijbel toch steeds om heel fysieke plaatsen gaat. Waarom zijn we dat eigenlijk verloren, zo vraagt hij zich af? Doet het tastbare er dan helemaal niet toe in het ­Koninkrijk van God? Brueggemann gelooft van wel, en vraagt in zijn werk dan ook heel bewust aandacht voor wat volgens hem een centraal thema in de Bijbel is: fysieke plaatsen als gave, belofte én uitdaging. Hij bekijkt de verhalen van Israël met de ogen van een geograaf. Op een creatieve manier neemt hij de lezer mee op een ontdekkingstocht door het Oude Testament, waarbij hij de ontdekkingen vertaalt naar vandaag. Wat steeds opnieuw opvalt is de spanning tussen ‘ballingschap’ en ‘in het thuisland zijn’. Wie een plaats gevonden heeft waar hij zich thuis voelt – een plek vol verhalen en ­verbindingen met een lokale gemeenschap – mag zich volgens hem gelukkig prijzen. Want zo’n plek is verre van vanzelfsprekend. Tegelijkertijd moet diegene zich bewust zijn van het gevaar dat dreigt. Voor je het weet, ben je vergeten dat jouw plek je ook gegeven is, en zwicht je voor de verleiding om misbruik van je privilege te maken door exclusiviteit te claimen.

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe dankbaar je bent voor je eigen plek onder de zon, maar om wat je doet voor diegenen die nog steeds landloos rondzwerven en moeten leven van de hoop.

pelgrimsroute

Zo lopen gastvrijheid en kerk-zijn in het werk van Brueggemann in elkaar over. En de voormalige Vermaning in Zeerijp is daar een mooie metafoor bij. Een preekstoel staat er naast een lunchtafel, het orgel bij een campingbedje en het psalmbord hangt in de borrelhoek. En dat in een gebouw dat langs een van de oudste pelgrimsroutes van Europa staat: het Jacobspad naar Santiago de Compostella. Het is in ieder geval een kerkinterieur dat je niet snel zult vergeten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.