Vanaf vandaag werken we voor eigen rekening en niet meer voor de belastingen

Belgische werknemers mogen vandaag hun Tax Liberation Day ‘vieren’. Dat is tien dagen eerder dan vorig jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse studie van het Institut Economique Molinari, gebaseerd op gegevens van de OESO en de nationale instituten voor statistiek. Vanaf vandaag tot het einde van het jaar werken we voor eigen zak en niet meer voor de belastingen.

Vorig jaar vierden de Belgen dit op 27 juli, dit jaar is dat tien dagen vroeger. Volgens onderzoeker James Rogers is dat te wijten aan de uitvoering van de tweede fase van de taxshift, waardoor het goedkoper is geworden om werknemers aan te nemen.

Sinds 2010 stond de Belg vier keer op de eerste plaats van duurste werknemers in de Europese Unie: in 2010, 2013, 2014 en 2015. In 2018 is dat de vierde plaats geworden. Per euro dat een werknemer netto overhoudt, geeft een werkgever momenteel 2,04 euro uit. Dat is minder dan de piek van 2,34 euro in 2013.

Het Institut Economique Molinari wijst er echter op dat het voorlopig vooral de werkgevers zijn die de vruchten plukken van de taxshift, omdat zij hierdoor minder werkgeversbijdragen moeten betalen. “Voor de werknemers was er een kleine daling van de personenbelasting, maar in termen van koopkracht heeft dat niet veel veranderd. Dat komt omdat de belastingen verschoven zijn naar elektriciteit en brandstoffen. Maar het goede nieuws is dat er meer mensen werken en de jobmarkt competitiever is”, aldus Rogers.

Op een gemiddeld Belgische werknemersloon int de Belgische overheid 29.233 euro belastingen, wat nog steeds één van de drie hoogste cijfers in Europa is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen