Tienduizenden mensen komen in Qom samen om een laatste groet te brengen

Tienduizenden mensen nemen afscheid van Iraanse president Raisi met eerste processie

In Iran is de afscheidsplechtigheid gestart voor president Ibrahim Raisi, die om het leven kwam bij een helikoptercrash. Tienduizenden mensen hebben zich voor een eerste optocht verzameld in de noordwestelijke stad Tabriz. De Iraanse geestelijke leider ayatollah Khamenei heeft in totaal 5 dagen van nationale rouw aangekondigd. Op 28 juni kunnen de Iraniërs een nieuwe president kiezen, melden de staatsmedia.

De uitvaartplechtigheid voor president Ebrahim Raisi start vandaag met een optocht in de noordwestelijke stad Tabriz, de grootste stad in de buurt van waar de helikopter neerkwam. Tienduizenden Iraniërs komen daarvoor samen, velen onder hen dragen vlaggen en portretten van de president.

Later vandaag zullen de lichamen van de slachtoffers van de crash overgebracht worden naar de heilige Sjiitische stad Qom. Ook daar staat een plechtigheid gepland. Veel hooggeplaatste figuren binnen de Iraanse elite krijgen in die stad hun opleiding voor ze naar de hoofdstad Teheran trekken. 

Uitvaart en nieuwe verkiezingen

Op woensdag worden ook in de hoofdstad verschillende grote ceremonies gepland in de grote Mosallah moskee. Volgens Mohsen Mansouri, de persoon verantwoordelijk voor de uitvaart van Raisi, is die dag een officiële feestdag en zal al het overheidspersoneel vrij krijgen om de processie bij te wonen. 

Bekijk: Tienduizenden brengen een laatste groet aan de overleden president Raisi in Iran

Videospeler inladen...

Het stoffelijk overschot van Raisi zal vervolgens worden overgebracht naar het historische heiligdom van imam Reza in Mashad, 1 van de grootste moskeeën ter wereld. Daar zal ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, het gebed leiden, aldus het Iraanse Mehr News. In Mashhad, tevens zijn geboortestad, zal Raisi uiteindelijk donderdag begraven worden.  

Volgens de staatsmedia zullen er op 28 juni nieuwe verkiezingen gehouden worden om een nieuwe president te kiezen. De Iraanse grondwet stelt dat die verkiezingen binnen de 50 dagen na het overlijden van de president gehouden moeten worden. In tussentijd neemt vicepresident Mohammad Mokhber de taken van Raisi tijdelijk over.

De moskee in Mashad wordt de laatste rustplaats van president Raisi

Oorzaak crash onduidelijk

Het is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. De stafchef van het Iraanse leger, Mohammad Bagheri, heeft een onderzoek bevolen naar de oorzaak van de helikoptercrash. Bagheri heeft "een hooggeplaatste commissie" gevraagd om het onderzoek te voeren. 

Volgens de laatste berichten zou de helikopter zondag omstreeks 13 uur lokale tijd neergestort zijn. Iraanse media schrijven dat het toestel tegen een bergtop is gevlogen en vervolgens is neergestort. Het was op dat moment erg mistig en regenachtig in het gebied. Mogelijk hebben die factoren meegespeeld bij de crash.

Raisi was op de terugweg van de Iraanse grens met Azerbeidzjan, waar hij met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot een dam had ingehuldigd. Hij werd begeleid door 2 andere helikopters, die wel veilig zijn geland.

Op het moment van het ongeval bevonden zich verschillende personen aan boord van het toestel: de Iraanse president Raisi met zijn minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian. Ook de gouverneur van de provincie Oost-Azerbeidzjan, de belangrijkste imam van de regio, het hoofd van de beveiliging van de president en 3 bemanningsleden bevonden zich aan boord.

Reddingswerkers hebben bijna tien uur gezocht voordat ze de plaats van de crash konden vinden. Mist, regen en het bergachtige terrein maakten de zoekactie moeilijk. Op een gegeven moment besloten de autoriteiten om de luchtsteun vanwege het slechte weer te stoppen en de zoektocht op de grond voort te zetten. Infanteristen, commando's van de Revolutionaire Garde en 40 reddingsteams zochten naar de locatie van de crash. Uiteindelijk kon de site dankzij dronebeelden teruggevonden worden.

Meest gelezen