De gilde viert, de gilde juicht, want hoofdman Frans (in het midden) is 60 jaar gildebroeder.© rr

Frans (75) zestig jaar lid van Sint-Sebastiaansgilde: “Handboogschutters mochten vroeger niet dansen met meisjes van de kruisbooggilde”

Wuustwezel -

Frans Marijnissen (75) is al zestig jaar gildebroeder van de Sint-Sebastiaansgilde van Loenhout. “Mijn grootste droom is dat jongeren deze traditie verderzetten. Elke woensdag zijn ze welkom om kennis te maken met het schieten met de handboog.”

Neel Vermeiren

Frans Marijnissen blikt terug op een mooie tijd bij de gilde, waar geschoten wordt met de handboog. Sint-Sebastiaan vierde zijn hoofdman omdat hij zestig jaar lid is. Meer dan negentig sympathisanten kwamen hem feliciteren tijdens een receptie. Schepen May Aernouts (CD&V) bracht hulde namens het lokaal bestuur en dankte Frans voor zijn blijvende inzet voor een prachtig stukje erfgoed. Dankzij Frans zijn veel gildebezittingen gerestaureerd of uitgebreid en bewaard voor de toekomst.

Pijlendrager

“Het gildeleven zit me in het bloed”, vertelt Frans. “Mijn ouders stammen beiden uit het gildeleven. Vader Stan was schutter bij de Sint-Sebastiaansgilde en moeder was in Minderhout bij de kruisbooggilde. In Loenhout was dat spannend want als er een dansfeest was, mocht een jongen van de handbooggilde niet dansen met een meisje van de kruisbooggilde.”

Toen Frans 10 jaar was, werd hij pijlendrager bij de Sint-Sebastiaansgilde. Pijlendragers dragen zorg voor de pijlen van de boog en bij een schieting op de staande wip zoeken ze waar de pijlen zijn neergekomen. Er werd toen geschoten achter café Sint-Sebastiaan, een herberg waar nu de Spar staat.

“Mijn eerste prijs was een slof sigaretten. Dat kan je je nu niet meer voorstellen”

Frans Marijnissen

Gildebroeder

Frans mocht ook wel eens schieten met de boog van zijn overgrootvader. “Die stond op de grond want ik was te klein om hem te dragen. Er werd toen nog geschoten met bogen zonder vizier. Mijn eerste prijs was een slof sigaretten. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Ik ben nu 60 jaar schutter en volgend jaar ben ik 25 jaar hoofdman van de gilde. Ik werd gildebroeder toen ik 15 jaar was, alhoewel je voor de gilde eigenlijk 18 jaar moest zijn. In Loenhout waren er drie handboogverenigingen: Sint-Sebastiaan, de Moedige Schutters en de Vrije Schutters. Sint-Joris schiet met de kruisboog en er was ook nog de Sint-Quirinusgilde die met de buks schoot.”

Na herberg Sint-Sebastiaan bij Dolf Geers, trok de gilde naar café De Zwaluw van Stan Ansoms. In 1998 werd het prachtige lokaal in de kelder onder de sporthal in gebruik genomen. “Rond 1500 kregen de gilden van Loenhout gronden van een heer. Met de opbrengst van de verkoop van onze grond konden wij ons lokaal inrichten.”

Corona

“Corona heeft veel kapot gemaakt. Meer dan twee jaar kon de dansgroep niet samenkomen. Daarna waren er minder leden. Heel veel gilden hebben te kampen met teruglopende belangstelling omdat het na corona allemaal moeilijk weer op gang kwam. In 2023 zijn wij gestopt met onze dansgroep.”

Frans is in de hele Kempen een graag geziene figuur. Toen hij jong was trok hij met de fiets naar vele schietingen in de regio. In 1963 werd hij in Wuustwezel, op het plein aan het gemeentehuis, kampioen boogschieten van de Kempen. Hij werd keizer van de Kempen, zorgde dat zijn gilde aansloot bij de Hoge Gilderaad der Kempen, hielp het Landjuweel mee organiseren en was voorzitter van de Westerbond en bestuurslid van de Hoge Gilderaad.

Jongeren welkom

Frans vertolkte ook dertig jaar Sint-Sebastiaan in de processie die de eerste zondag van mei uitgaat in Loenhout. “Dat is een zware taak want de mantel weegt heel zwaar. Vier meisjes helpen hem dragen, maar als ze er aan snokken of te traag reageren komt al het gewicht op je. En de helm knelt op je hoofd tijdens de ommegang.”

“Dat is een zware taak want de mantel weegt heel zwaar. Vier meisjes helpen hem dragen, maar als ze er aan snokken of te traag reageren komt al het gewicht op je. En de helm knelt op je hoofd tijdens de ommegang”

Frans Marijnissen

over zijn rol als Sint-Sebastiaan

Frans werd al die tijd gesteund door zijn vrouw Maria die heel betrokken is bij het gildeleven en helpt bij alle activiteiten en zorgt mee draagt voor het lokaal. “Frans en Maria zijn twee heel bewogen, sociale mensen”, getuigt ondervoorzitter Eddy Schrauwen.

Vrouw Maria is erg betrokken bij het gildeleven.© rr

Frans is ook fier op twee initiatieven. Vanaf 55 jaar kunnen de schutters tijdens de week meedoen aan de veteranenschieting. En elke woensdag is er vanaf 19 uur training in de kelder. “Wij organiseren ook initiaties voor kinderen en volwassenen. Nieuwe leden zijn meer dan welkom. Zij mogen op woensdag mee komen schieten. Wij zorgen voor bogen. En jongeren die interesse hebben, worden door ons begeleid.”

Ondervoorzitter Eddy Schrauwen (midden) looft het werk van Frans voor het erfgoed van de gilde.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners