Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: 10 minuten per dag bewegen verbetert het geheugen

Je geheugen verbeteren? Een tai chi-sessie kan wonderen doen.Beeld REUTERS

Een lichte fysieke inspanning van amper 10 minuten volstaat om het geheugen te verbeteren. Dat besluiten onderzoekers van de universiteit van Californië in een nieuwe studie, die verschenen is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences

10 minuten wandelen, yoga of tai chi: een kleine inspanning kan grote voordelen hebben, ontdekten de wetenschappers. Een korte, lichte fysieke activiteit kan de communicatie verbeteren tussen de verschillende hersendelen die verantwoordelijk zijn voor de vorming en de opslag van herinneringen. 

Dat besluit is gebaseerd op experimenten met 36 gezonde twintigers. De onderzoekers vroegen hen 10 minuten te bewegen, alvorens hun geheugen getest werd. Nadien werd de geheugentest bij dezelfde vrijwilligers herhaald na een rustperiode. 

Na een lichte training werd een verbeterde communicatie vastgesteld tussen de hippocampus, die betrokken is bij het opslaan van herinneringen, en de hersenschors, verantwoordelijk voor het weer ophalen van herinneringen. Dit zijn overigens ook de hersengebieden die een belangrijke rol spelen bij de achteruitgang van het geheugen bij oudere mensen.

Veelbelovend

Hoewel het maar om een kleine studie gaat en verder onderzoek dus zeker nodig is, zijn de resultaten veelbelovend, menen de onderzoekers. Dit kan volgens hen betekenen dat er een eenvoudige en effectieve manier is om geheugenverlies en cognitieve achteruitgang tegen te gaan of te vertragen. "Een avondwandeling volstaat al om een beetje voordeel te doen", zegt onderzoeker Michael Yassa, neurowetenschapper aan de universiteit van Californië. 

'Een avondwandeling volstaat al om een beetje voordeel te doen'
Michael Yassa, onderzoeker

De onderzoekers gebruiken nu ook dezelfde methode om de effecten van lichte beweging bij oudere mensen te bestuderen. "Ons hoofddoel is oefeningen te ontwikkelen die oudere volwassenen kunnen toepassen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan", aldus Yassa.

De onderzoekers hebben hun gewoonten zelf alvast aangepast. "We houden nu wandelvergaderingen, en pauzeren geregeld voor een wandeling van 10 minuten. De groep is daardoor niet alleen productiever, we zijn ook gelukkiger."