olieprijzen

Oliemarkt blijft kalm na Israëlische aanval

© getty

De olieprijzen stegen aanvankelijk scherp na de Israëlische aanval op Iran, maar die trend werd omgebogen toen bleek dat Iraanse media de explosies minimaliseerden.

wwi

De Brent Crude, de belangrijke oliemarkt, stond vrijdagvoormiddag op een stijging met amper een half procent, na een scherpe opstoot de nacht voordien, waarbij de prijs voorbij de kaap van negentig dollar per vat ging. De markten waren oorspronkelijk beducht voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, door de berichten over Israëlische aanvallen op Iran.

Maar het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim ontkende de rapporten en zei dat de nucleaire installaties in Isfahan veilig zijn, iets wat bevestigd werd door het internationaal atoomagentschap IAEA. De olieprijs is daarop opnieuw gezakt.

De zenuwachtigheid blijft wel bestaan. Het Midden-Oosten staat in voor ongeveer een derde van de wereldwijde oliebevoorrading. De Straat van Hormuz, aan het begin van de Perzische Golf, is daarbij essentieel. De Iraanse Revolutionaire Garde enterde daar enkele weken geleden een containerschip.

De Aziatische beurzen kleurden vannacht rood, toen de aanval bekendraakte, met de Japanse Nikkei-index als grootste slachtoffer. Die liet een verlies van 2,4 procent optekenen. Sinds de gematigde reactie van de Iraniërs is de kalmte wel wat teruggekeerd. De Bel-20 stond deze voormiddag op een verlies van een half procent.