Drie mannen opgepakt in verband met moord op separatistische Sikh-leider in Canada

Hardeep Singh Nijjar© REUTERS

De Canadese politie heeft vrijdag drie mannen gearresteerd in verband met de moord op Sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni vorig jaar. De moord veroorzaakte destijds een ernstig diplomatiek incident tussen Canada en India, dat volgens de Canadese autoriteiten achter de moord zat.

jvh
Bron: CBC

Het gaat om drie mannen, twee van 22 jaar en één van 28 jaar, die de huurmoord uitgevoerd zouden hebben. Zij werden in het westen van Canada opgepakt en worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade en samenzwering. Ze waren allemaal al tussen de drie en vijf jaar in Canada, aldus de politie op een persconferentie, en zouden verschillende rollen - chauffeur, uitkijk en schutter - gespeeld hebben op 18 juni 2023. Op die dag werd de Sikh-leider op een parkeerplaats van zijn tempel in Surry, een voorstad van Vancouver, doodgeschoten.

Volgens de Canadese autoriteiten zouden er nog meer mensen betrokken geweest kunnen zijn bij de moord, en speelt er momenteel een “actieve politie-operatie” af. Er is ook sprake van een mogelijk verband tussen de huurmoordenaars en drie andere moorden op Canadese bodem.

Hardeep Singh Nijjar, een Canadese staatsburger van Indiase origine, werd in juni vorig jaar vermoord. De man was de leider van de lokale sikh-gemeenschap, en maakte volgens de Indiase autoriteiten deel uit van een beweging die pleitte voor de oprichting van een onafhankelijke staat voor Indiase sikhs, genaamd Khalistan.

India beschouwt die separatistische beweging als een terroristische groepering. Volgens de Canadese autoriteiten zat India dan ook achter de moord, beschuldigingen die door de Indiase autoriteiten ten stelligste ontkend werden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen