Van Besien: "Een grens is bereikt, langer aanmodderen was geen optie meer"

"Ik ben en blijf lijsttrekker van Groen en blijf kandidaat om burgemeester te worden." Dat zegt Wouter Van Besien op de persconferentie in De Studio in Antwerpen. Groen besliste eerder op de dag om de stekker uit het 'bondgenootschap' Samen te trekken nadat er opnieuw commotie was ontstaan rond Tom Meeuws, de sterke man van sp.a binnen de samenwerking.

JoRo

Groen-fractieleider in de gemeenteraad Wouter Van Besien, nationaal voorzitter Meyrem Almaci en Vlaams parlementslid Imade Annouri spraken kort de pers toe in De Studio aan het Mechelseplein.

"Grens bereikt"

Wouter Van Besien gaf daar de verklaring voor de beslissing van zijn partij om de sp.a te dumpen. "Ik vind het oprecht spijtig dat dit project is gestrand, daar ga ik niet flauw over doen. Langer aanmodderen was geen optie meer. De grens is bereikt wanneer het alleen nog gaat over personen en niet meer over de essentie en over de toekomst van Antwerpen."

Over de figuur van Tom Meeuws werd met geen kwaad woord gerept, alleen was het duidelijk dat het Groen erg dwars zat dat de campagne stilaan meer om zijn persoon begon te draaien, dan over de thema's. De essentie is volgens Van Besien "streven naar betaalbaar wonen, armoedebestrijding en een beter leefmilieu".

Wel stelde Van Besien heel duidelijk dat Tom Meeuws hem dinsdag wel degelijk had gemeld dat hij zou opstappen uit lijst. "Het was uiteraard afgesproken met Tom Meeuws dat hij zou opstappen, anders zouden we over zoiets essentieels niet communiceren", aldus Van Besien.

LEES OOK: Tom Meeuws: "Ik geef grif toe dat ik fouten heb gemaakt, maar ik heb me niet bezondigd aan zelfverrijking of gesjoemel"

"Ik blijf lijsttrekker"

Of Wouter Van Besien nu zelf schade heeft opgelopen, zo klonk een vraag van de pers. "Ik heb mijn nek uitgestoken voor dit project, maar niemand had kunnen voorspellen dat het zo zou verlopen", aldus Van Besien, die stelt zelf nooit ter discussie te hebben gestaan. "Ik ben en blijf lijsttrekker van Groen en blijf kandidaat om burgemeester te worden", zo sprak Van Besien zelfverzekerd.

Ook de ambitie van Groen zelf is niet gewijzigd. "We hebben nog steeds de ambitie om een progressieve alternatieve coalitie op de been te brengen na de verkiezingen", aldus Meyrem Almaci. Of dat kan met Tom Meeuws als schepen, vroeg een journalist? "Dat zijn zaken die pas na de verkiezingen aan de orde zijn", zo wimpelde Van Besien de vraag af.

Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez uitte dinsdagavond nog zware beschuldigingen aan het adres aan N-VA'er Marc Descheemaeker van De Lijn, die volgens Crombez achter de recentste lek zit die Tom Meeuws schade moest toebrengen. "Ons gaat het hier niet over of N-VA nu al dan niet achter de aanvallen zou zitten", zo was Van Besien formeel.

Jinnih Beels

Wouter Van Besien kwam ook nog terug op de figuur van Jinnih Beels, wiens politieke toekomst als onafhankelijke kandidaat nu plots onduidelijk is. "Ik heb enorm veel appreciatie voor Jinnih Beels. Ze heeft haar nek uitgestoken. Ik vind het heel spijtig voor haar dat het niet is verlopen zoals gepland, maar ik gun haar de tijd om een beslissing te nemen." Jinnih Beels liet woensdag weten nog geen beslissing te hebben genomen en wil naar eigen zeggen "alles op een rijtje zetten".

Na de persconferentie trok onze reporter Sacha Van Wiele, Groen-parlementslid Imad Annouri even bij zich. “Ik was net als 75% van de Groen-leden voorstander van de lijst Samen. Het was met de beste intenties begonnen door beide partijen, maar vandaag hebben we de beslissing moeten nemen dat we niet meer verder kunnen gaan", aldus Annouri.

Bekijk hier het volledige interview:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018