Direct naar artikelinhoud

Vlaamse wetenschapper wint bitcoin door kraken DNA

Vlaamse wetenschapper wint bitcoin door kraken DNA
Beeld Sander Wuyts

Sander Wuyts, een wetenschapper actief aan onder meer de Universiteit Antwerpen heeft een al jaren lopende wedstrijd gewonnen, waarbij een Britse wetenschapper informatie in synthetisch DNA had verstopt. Door zijn werk slaagde hij als eerste in die taak, die hem een bitcoin oplevert. Of zijn prijs veel waard is, zal afhangen van de koers.

Op het World Economic Forum in Davos lanceerde de Britse wetenschapper Nick Goldman de 'DNA Storage Bitcoin Challenge'. Zoals een computer informatie opslaat met nullen en enen, bevat DNA informatie door combinaties van "basenparen", veelal aangeduid met de letters G, A, T en C. DNA kan ook synthetisch worden geproduceerd, en daardoor kan het ook als communicatiemiddel worden gebruikt. De Brit had onder meer een tekstbestand, een pdf-bestand en een aantal afbeeldingen omgezet naar "DNA-code". De deadline voor de wedstrijd was 21 januari. 

Samen met enkele collega's ging ik aan de slag. We botsten met onze kop tegen de muur, probeerden opnieuw en plots hadden we de code gekraakt, en dat nog voor de deadline
Sander Wuyts

Code gekraakt

Sander Wuyts, die aan een doctoraat als microbioloog werkt, zag recent een herinneringstweet van de professor passeren, vroeg zijn promotor om toestemming en begon aan het ontcijferen. "Goldman wilde me nog een tube DNA bezorgen", vertelt Wuyts. "Samen met enkele collega's ging ik aan de slag, onder meer met DNA-sequencers, apparaten om DNA uit te lezen. We botsten met onze kop tegen de muur, probeerden opnieuw en plots hadden we de code gekraakt, en dat nog voor de deadline."

"Het DNA bevatte de instructies om de bitcoin binnen te halen, het logo van het European Bioinformatics Institute, een tekening van James Joyce, en nog enkele dingen. Toen ik Goldman contacteerde met de boodschap dat ik de code gekraakt had, reageerde hij erg enthousiast", aldus Wuyts . Hij stelt dat zijn onderzoek met DNA van bacteriën zeker geholpen heeft.

Waardevolle prijs?

Of de prijs veel waard is, valt nog af te wachten. Toen de wedstrijd begon, was de cryptomunt naar verluidt zo'n 180 euro waard. De prijs ging enorm de hoogte in en schommelt enorm, en zit momenteel rond de 8.000 euro. Wuyts wil de bitcoin vrij snel verkopen en investeren in onderzoek of een feestelijke doctoraatsverdediging. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...