Direct naar artikelinhoud
Gezondheidszorg

Er mogen weer nieuwe wijkgezondheidscentra komen

Audit op vraag van minister De Block legt geen onregelmatigheden bloot
Beeld ANP XTRA

Er mogen weer nieuwe wijkgezondheidscentra komen in ons land. Het moratorium is opgeheven nu de audit, die er kwam op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), is voorgesteld. "Tegen 2025 willen we 1 miljoen Belgen in dit systeem", klinkt het zelfverzekerd bij de centra.

De audit van de medische huizen of wijkgezondheidscentra, uitgevoerd door KPMG werd voorgesteld aan de Commissie Forfait van het Riziv en leden van het Verzekeringscomité. Al in 2016 verkondigde minister De Block dat er een doorlichting moest komen van de wijkgezondheidscentra, omdat de kost ervan te veel was toegenomen.

Tot de audit rond was, mochten er geen nieuwe wijkgezondheidscentra komen. Dit tot groot ongenoegen van de voorstanders van het systeem. In de medische huizen krijgen de zorgverleners een vast bedrag per ingeschreven patiënt uitbetaald, ongeacht hoeveel zorg die patiënt nodig heeft. In de traditionele prestatiegeneeskunde wordt een arts betaald per geleverde verstrekking.

Met de voorstelling van de doorlichting aan het Riziv werd dat moratorium meteen opgeheven. “Een zeer goeie zaak”, zegt Jan De Maeseneer, strategisch adviseur van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra en emeritus professor Huisartsengeneeskunde. “Net zoals eerdere studies, leert deze audit dat het systeem goed werkt.”

De audit leert dat de grotere wijkgezondheidscentra, die al een aantal jaren bezig zijn, de meest efficiënte organisatie en werking hebben

Opmerkelijk: de audit zegt niks over de kwaliteit van zorg. Werkt dit systeem beter of efficiënter dan de traditionele prestatiegeneeskunde? Is het duurder of goedkoper? KPMG geeft aan dat dit niet de onderzoeksopdracht was.

Wel geeft het rapport een beschrijving van de diensten die in de wijkgezondheidscentra worden aangeboden, de kost en organisatie. Zo leert de audit dat de grotere wijkgezondheidscentra, die al een aantal jaren bezig zijn, de meest efficiënte organisatie en werking hebben.

“Logisch”, vindt De Maeseneer. “Je hebt een zekere tijd nodig om op kruissnelheid te komen. Zeker in het begin heb je meer zorgverleners in verhouding tot het aantal patiënten. Dat corrigeert zich later.”

Idioot

In een reactie benadrukt Maggie De Block dat een werkgroep zich nu moet buigen over de bevindingen van de audit. Zo merkt ze op dat de totale kostprijs per patiënt in de wijkgezondheidscentra momenteel 396 euro bedraagt, terwijl de centra jaarlijks 455 euro per patiënt ontvangen. De centra zelf benadrukken dat de overschot van het geld naar extra zorg gaat, zoals psychologen of gezondheidspromotoren. Daarnaast vindt de minister dat er een transparant uitschrijfbeleid moet komen.

Minister Maggie De Block benadrukt dat een werkgroep zich moet buigen over de bevindingen van de audit

De Maeseneer snapt niet wat daar precies het probleem is. "Gaat een patiënt die ingeschreven is bij een wijkgezondheidscentra, opeens naar een klassieke huisarts, dan krijgt hij geen terugbetaling. Wil hij uitschrijven, dan regelen we dat."

De Vereniging van Wijkgezondheidscentra maakt zich sterk dat, nu de audit is gefinaliseerd, er nog een pak extra medische huizen kunnen bijkomen. Het staat artsen opnieuw vrij om zich op deze manier te organiseren en bij het Riziv een aanvraag tot erkenning in te dienen. “Tegen 2025 willen we 1 miljoen patiënten bedienen”, zegt De Maeseneer. “Dat betekent dat we per jaar 13 procent moeten groeien. En dat is ook wat we de voorbije jaren hebben gerealiseerd.”