© Stef Geeraerts

Lichtspektakel laat Mollenaars kennismaken met hun geschiedenis: “Wisten niet dat Napoleon hier zo’n rol had gespeeld”

Mol -

De gemeente Mol organiseert het weekend lang verschillende activiteiten tijdens de officiële opening van het oud gemeentehuis. Als afsluiter van zaterdag werden alle toeschouwers getrakteerd op een lichtspektakel over het verhaal van Napoleon. Met licht, lasers en op maat gecomponeerde muziek.

Stef Geeraerts

Niet alleen artiesten als Bart Kaëll, Maksim, Sikudhani en dj Maarten Vancoillie gaven zaterdagavond het beste van zichzelf, ook de foodtrucks vielen in de smaak bij de Mollenaren.

Zodra de klok op de kerktoren van het centrum in Mol 21 uur aangaf, richtte iedereen zijn blik naar het historische licht- en geluidsspektakel. Achter de schermen is er op dat moment vooral gezonde spanning te ontwaren in de tent van Laserforum, een bedrijf uit Nederland dat het lichtspektakel volledig heeft ontwikkeld en uitgetekend.

“De gemeente Mol heeft ons een half jaar geleden gevraagd om een lasershow te ontwikkelen voor de opening. Toen we de geschiedenis van Mol te horen kregen, waren we blij verrast omdat we niet wisten dat Napoleon zo’n belangrijke rol gespeeld heeft hier. Daarna hebben we het verhaal gebruikt als basis voor de show”, zegt Thiesen.

“We zijn een van de pioniers en houden ons al sinds 1982 bezig met lasershows”, zegt zaakvoerder Fons Thiesen. “Het blijft elke keer opnieuw een leuke uitdaging om een verhaal met licht en geluid te vertellen. We werken met technische snufjes, en ook de muziek wordt altijd op maat gemaakt. We willen mensen vooral iets leuk en uniek laten zien. Ditmaal hebben we een projector geïnstalleerd op een hoogte van acht meter. Dat is best spannend. Zeker wanneer er zoals vandaag (zaterdag, red.) wat wind staat.”

Tijdens het lichtspektakel wordt er gebruikgemaakt van een brede waaier aan lichteffecten.© Stef Geeraerts

De voorbereidingen van de lasershow gingen vrijdag al van start. “We programmeren het lichtspektakel vooraf met de computer. Maar wanneer we op locatie komen, moeten we alle tekeningen en effecten nog afstemmen op de gebouwen om zo tot een mooi resultaat te komen. Elke tekening is immers met de hand getekend”, zegt Fons. “Er komt geen computer aan te pas. Het is dus best tijdrovend om een show als deze tot stand te laten komen. We werkten met één tekenaar, twee monteurs en een lichttechnicus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners