© Raymond Lemmens

Zondag voor het eerst BK Escape Rooms: “We waren verrast door het succes, bijna 2.000 teams schreven zich in”

Zondag wordt in het Antwerpse fort van Stabroek voor het eerste een Belgisch Kampioenschap escape room georganiseerd. Het fenomeen van ‘ontsnapkamers’ zijn in nauwelijks zes jaar tijd in België, en dan vooral in Vlaanderen, populair bij families, vrienden en collega’s. “We waren ook verrast dat bijna 2000 teams zich hadden ingeschreven voor de kwalificatierondes”, zegt Emile Derache van het comité van het BK.

Jan BEX

Een tombe van een farao. Of met een tikkende tijdbom exact 3910 seconden tijd krijgen om die uit te schakelen. Anders: boem! Twee Limburgse voorbeelden van zogezegd hachelijke situaties om uit te ontsnappen. Wie stressbestendig is, logisch en snel kan denken, en vooral goed in groep samenwerkt, raakt er uit. Escape Rooms zijn een jong fenomeen. In België ging de eerste pas open in 2013. Nu zijn er 110 geregistreerde locaties in België, goed voor 230 kamers. Sommige escape rooms bieden immers meerdere kamers aan. Lees, meerdere spelen. Limburg heeft intussen escape rooms op twaalf locaties: Hasselt (3), Sint-Truiden (2), Tongeren (1), Houthalen-Helchteren (2), Genk (2), Neerpelt (1), Overpelt (1).

Groepsgevoel

In Stabroek draait zondag alles rond de Eerste Wereldoorlog. In het passende kille decor van het Stafort krijgen 72 teams van vier personen tien minuten tijd om 18 pop-up mini-escape rooms te ontsluiten. Zondagavond om 18 uur zullen de vier beste teams het tegen elkaar opnemen voor een publiek. Voor hen die er niet raken: het evenement wordt ook live op Facebook gestreamd.

Een leuk fait divers, maar wel maatschappelijk verankerd. Dit jaar zullen naar schatting 800.000 mensen een bezoek brengen aan een escape room. “Het geheim van het succes? De kick van het kunnen ontsnappen”, zegt Emile Derache. “En zeker ook het groepsgevoel. Zo van: Wij hebben dit kunnen oplossen.”

The Escape Goats

© Tom Palmaers

Een van de 72 ploegen is het Limburgse team ‘The Escape Goats’. Dat kon zich kwalificeren na twee voorrondes. Zoals software ingenieur Mathias Raets (29) uit Tessenderlo en zijn Goats. Ambities? “Gewoon voor het plezier”, klinkt het oprecht. “Een mysterie oplossen door heel intens samen te werken is fijn. Je moet vooral goed communiceren met elkaar en niet naast elkaar doorwerken. Voor de rest is out of the box denken belangrijk. Het kan geen kwaad als je echt alle voorwerpen betast. Elk boek, in elke la, kan een spoor bevatten.”

Jonge sector

Hoe anders zijn escape rooms dan pakweg cafés, restaurants of bowlingzaken. In een escape room kom je maar één keer. Een keer gespeeld, is de fun eraf. Bart Van Loon uit Leopoldsburg, met twee Limburgse escape room-zaken, een in Neerpelt en een in Helchteren, bevestigt: “Dat maakt onze sector inderdaad apart.” Van Loon is ook de voorzitter van de Belgische Federatie van Escape Room Eigenaars. “Klanten komen maar een keer. Dat maakt dat je in elke escape room flyers vindt van andere locaties. Het is in ieders belang dat de klanten het gegeven leuk vinden. Want dat doet hen andere escape rooms bezoeken.”

“Zo zijn mijn vrouw en ik ook begonnen. Na onze eerste ervaring dachten we: Fantastisch plezant. En twee: Dat kunnen wij ook. Er zijn nog altijd heel veel first timers. Veel mensen hebben het nog nooit gedaan. Dus hebben we er als sector alle belang bij dat men het leuk vindt.”

De sector is nog jong, maar professionaliseert. De investeringen stijgen. Van Loon: “In het begin waren er nog kamers die 5.000 euro hadden gekost. Nu gaan er geen meer open onder de 20.000 euro. Ook komen er steeds meer hightech- en special effects-toepassingen bij. Sommige escape rooms bieden haast filmische ervaringen.”

Veiligheid

Ook de beroepsvereniging is nog jong. Opgericht om o.m. een dreigende btw-verhoging van 6 naar 21 procent in 2018 af te wenden. Van Loon: “Wat gelukt is. We hebben intussen ook een ethisch charter met veel aandacht voor veiligheid. Bij ons mensen worden in theorie mensen opgesloten. Een drama als in Polen, waarbij vijf meisjes en de game master begin dit jaar in een brand stierven, willen we tot elke prijs vermijden. Dus gaat er veel aandacht naar brandvrije materialen en cameratoezicht. Veel escape rooms in België hebben de sleutel gewoon bij de deur liggen. Of een groene knop opent automatisch de deur. In andere escape rooms gaan de deuren gewoon niet op slot. Dat gegeven verandert niets aan het spelplezier.”