Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Patrick Lefevere over uitsluiting Iljo Keisse: “Als het van mij afhangt, stapt de ploeg collectief uit de Ronde”

Patrick LefeBeeld Photo News

Ploegbaas Patrick Lefevere reageert kwaad op de uitsluiting van zijn renner Iljo Keisse. Die werd na een flauwe grap met een Argentijnse vrouw, afgelopen vrijdag op een terras, uit de Ronde van San Juan gezet.

Keisse en ploegmaats gingen na een koffiepauze op de foto met een lokale dienster. Daarbij nam hij een weinig verhullende, uitdagende pose aan achter de rug van de dame in kwestie. Die diende boos en verontwaardigd klacht in bij de politie. Keisse zelf mocht zijn versie van de feiten geven, waarop de zaak uiteindelijk werd geseponeerd.

De bewuste foto die voor de hele heisa zorgde.Beeld TJS Diario

Patrick Lefevere, de grote baas van Deceuninck-Quick.Step, reageert bijzonder boos op de uitsluiting van zijn renner. “Als het van mij afhangt, stapt de ploeg collectief uit de Ronde van San Juan”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws. “We bekijken nog wat het UCI-reglement zegt, en dan zullen we snel beslissen of we straks nog starten of niet. De ploeg moet om 7 uur Argentijnse tijd vertrekken in het hotel - dat is over een half uur al.”

‘Natuurlijk ben ik niet content met de pose van Iljo. Dat is fout, en dat weet hij zelf ook’

Voor Lefevere staat de straf niet in proportie tot wat Keisse heeft gedaan. “Natuurlijk ben ik niet content met de pose van Iljo. Dat is fout, en dat weet hij zelf ook. Maar hij heeft 70 dollar boete betaald en de politie heeft de zaak gesloten. En toch blijft die vrouw er spel over maken. Ze zal geld willen, zeker?”

Iljo Keisse bood publiekelijk zijn excuses aan voor de flauwe grap, maar dat mocht niet baten.Beeld Photo News

Verontschuldigingen

Dinsdag bood Keisse nogmaals publiek zijn verontschuldigingen aan op een officiële persconferentie in het Del Bono Park Hotel. “Ik maakte een domme fout”, gaf hij toe. “Het was niet mijn beste grap ooit, maar ik zweer dat ik de vrouw niet heb aangeraakt. Niet met mijn handen, niet met mijn knieën of met welk lichaamsdeel dan ook.” Keisse excuseerde zich verder ook bij de organisatie, het Argentijnse volk, zijn team “en iedereen die ik hier schade of nadeel zou kunnen mee berokkend hebben. Mensen die me kennen weten dat ik geen idioot, onrespectvol persoon en al zeker geen crimineel ben, zoals ik me momenteel een beetje voel.”

Een charme-offensief dat doel leek te treffen. Keisse startte gisteren nog in de derde etappe van de Argentijnse rittenkoers. In de tijdrit in Pocito werd hij 29ste, op 1.12 van ploegmaat Julian Alaphilippe. Maar in de late avond kwam dan toch de ontnuchtering. “De organisatie heeft beslist om de wielrenner Iljo Keisse uit de wedstrijd te zetten wegens gedrag dat indruist tegen de reputatie en de eer van de organisatie van de Ronde van Juan, de Internationale Wielrenunie (UCI) en het wielrennen in het algemeen”, luidde het in een officieel communiqué.

Twitter bericht wordt geladen...

Iljo Keisse bood publiekelijk zijn excuses aan, maar is nu toch uit de Ronde van San Juan gezet.Beeld Photo News