Gelukkig was het net droog tijdens de groepsfoto buiten op de binnenkoer.© kma

Vereniging van Kempische Schrijvers viert negentigste verjaardag in het bijzijn van tal van auteurs zoals Robin Hannelore (87) en Jan Veulemans (96)

Malle -

De Vereniging van Kempische Schrijvers bestaat negentig jaar. Dat werd gevierd in het bijzijn van tal van auteurs in Domein de Renesse in Oostmalle. De oudste aanwezige, nóg ouder dan de vereniging zelf, was Jan Veulemans (96). Het deed hem zichtbaar deugd om zijn collega Robin Hannelore (87) nog eens te zien.

Kristin Matthyssen

De Vereniging van Kempische Schrijvers kende jarenlang héél bekende leden, van Ernest Claes, Felix Timmermans, Emiel Van Hemeldonck en Jozef Simons over Maria Rosseels, Jet Jorssen, Hubert Lampo, Herman Vos, Willy De Bleser en Gommaar Timmermans tot Wim Van Gelder, André Gailliaerde, Jan Van Houtte, Gaston Durnez en Peter Moreaux.

Vandaag zijn er nog ongeveer honderd leden, onder wie ook twintig Noord-Brabantse schrijvers zoals Peter Thoben, Johan Biemans, Bob Duijvestijn, Hans Marijnissen en Wim Van Wijk. Als je uitrekent wat de leden in die negentig jaar allemaal bijeengeschreven hebben, dan zijn dat heel wat volle bibliotheken.

De viering begon met een verwelkoming door voorzitter Frans Aldelhof, die het nieuw lid Eddy Huyghe uit Zoersel introduceerde. Daarna volgden er verschillende voordrachten en een voorstelling van het nieuw boek Campiniana met bijdragen van eigen leden. Allemaal afgesloten door een receptie en een etentje in het kasteel de Renesse.

Als bekende schrijvers waren onder meer Robin Hannelore, Jan Veulemans, Ludo Simons (zoon van Jozef Simons uit Oelegem), diens vrouw en dichteres Jo Gisekin (pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke, kleindochter van Stijn Streuvels) aanwezig. Maar ook sympathisanten vinden nog altijd de weg naar de bijeenkomsten. Zo kwam de weduwe van Gaston Durnez ook.

Gust Obbels/Robin Hannelore, Jan Veulemans, Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke/Jo Gisekin.© kma

Betty Obbels, de dochter van Gust Obbels alias Robin Hannelore, was haar vader in het rusthuis in Arendonk gaan halen. Robin Hannelore is nu 87. “Hij heeft lang bij ons ingewoond, tot de verzorging te zwaar werd”, vertelt Betty. “Nu woont vader in een rusthuis in Arendonk, dicht bij zijn kleindochter Marlies. Die twee hebben een hechte band. Marlies dook als personage op in de stukjes Courant over het reilen en zeilen in de Kempense natuur die destijds in de krant De Standaard verschenen. Maar ook in zijn boeken liet hij Marlies soms opdraven.”

Robin Hannelore en Jan Veulemans zittend vooraan, met rechts ook nog burgemeester Sanne Van Looy met baby Hektor en ereburgemeester Harry Hendrickx.© kma

Zijn geboortedorp Pulle vormde vaak het decor in zijn romans. “Hij heeft nog veel boeken om te bekijken, maar zelf schrijven doet hij niet echt meer. Hij leest wel elke dag nog Gazet van Antwerpen. En hoewel hij nu in Arendonk woont, blijven Pulle en Grobbendonk hem zeer dierbaar. Bijna al zijn familie woont daar. Onlangs zijn ze met alle Obbelsen nog gaan eten in het Croonhof in Zandhoven.”

Schrijvers Robin Hannelore en Jan Veulemans.© kma

Dichter

Wie zichtbaar blij was om Robin Hannelore te zien, was Jan Veulemans (96) uit Oud-Turnhout. Veulemans publiceerde romans, essays en novellen, maar was in de eerste plaats dichter. Hij combineerde dit alles met zijn werk als personeelsdirecteur bij Janssen-Pharmaceutica. “Hij heeft zijn bibliotheek sterk moeten inkrimpen toen hij naar het rusthuis in Kasterlee verhuisde”, vertelt zijn kleinzoon die taxi speelde. “Hij is nog goed, alleen hardhorig. Mijn grootvader keek er naar uit om oude bekenden als Gust Obbels, Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke te zien. Grootvader leest nog wel, maar schrijven gaat moeilijker.”

Jan Vorsselmans, penningmeester van de Vereniging van Kempische Schrijvers, was blij. “Jan Veulemans heeft bijvoorbeeld een prachtige novelle geschreven, Water. Het waren vroeger allemaal klinkende namen die het verdienen om nog gelezen te worden.”

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA), met baby Hektor in de draagzak, en ereburgemeester Harry Hendrickx (DBM), tekenden ook present.

Jan Vorsselmans met het boek Campiniana naast Robin Hannelore en Jan Veulemans.

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners