Pechtold stuurt bloemetje bij uitstel Lelystad

Foto: ANP

Alexander Pechtold zal minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een bloemetje sturen als ze besluit de opening van Lelystad Airport uit te stellen. Dat zei de D66-leider tijdens een politiek café in het Twentse Diepenheim. Maar voor hij een definitief standpunt over een mogelijk uitstel inneemt, wil hij eerst het besluit van Van Nieuwenhuizen afwachten.

,,Laat deze minister nou, maar flink onder druk, begin februari een besluit nemen”, is Pechtold te horen op een geluidsfragment van dagblad De Stentor van de bijeenkomst. ,,Als de minister een jaar uitstel besluit, zal ik haar niet remmen. Nee, stuur ik een bosje bloemen.”

Eerder liet Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie weten dat zijn partij in de Tweede Kamer waarschijnlijk voor uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2019 zal stemmen. Net als CDA en VVD vindt Pechtold dat niet vooruit moet worden gelopen op het besluit. ,,Ik vond dat niet verstandig”, zei hij over de ChristenUnie.

Van Nieuwenhuizen liet in december weten bij de opening van Lelystad Airport per 1 april 2019 te willen blijven en zich hiervoor ,,100 procent” in te zetten. In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld, dat wordt uitgebreid om Schiphol te ontlasten. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast.