© REUTERS

Deze programma’s mag u niet missen op 24 juni

Na meer dan een week kijken naar een voetbal die van de ene kant van het veld naar de andere vliegt, raden wij vanavond een andere bal aan met meer talent. Volleybal Wilson acteert met ene Tom Hanks in ‘Cast Away’. Voor wie geen bal meer kan zien, zijn er ‘The Young Ones’ en ‘The Lincoln Lawyer’.

nco

1) ‘The Lincoln Lawyer’: McConaughey op de achterbank

Nadat hij Matthew McConaughey aan het werk zag in ‘Tropic Thunder’, wou misdaadauteur Michael Connelly de acteur uit Texas voor de hoofdrol in de verfilming van zijn boek ‘The Lincoln Lawyer’. McConaughey speelt advocaat Mickey Haller die vanuit zijn auto van het merk Lincoln opereert in plaats van een kantoor. Hij wordt ingeschakeld om de zoon Louis Roulet (Ryan Phillippe) van een rijke businessvrouw in Los Angeles te verdedigen in een geweldszaak. Gaandeweg begint hij echter te vermoeden dat zijn cliënt schuldig is en komt hij erachter dat Roulet betrokken was bij een moordzaak waarvoor hij eerder moest pleiten. McConaughey krijgt naast Ryan Phillippe ook gezelschap van Marisa Tomei, Josh Lucas, William H. Macy en John Leguizamo. ‘The Lincoln Lawyer’ is niet het enige werk van Michael Connelly dat van papier werd omgezet naar beeld. Van ‘Blood Work’ werd in 2002 de gelijknamige film gemaakt die Clint Eastwood in de credits heeft staan als regisseur, producent en hoofdrolspeler. Daarnaast loopt op Amazon de reeks ‘Bosch’, die onlangs vernieuwd werd voor een vijfde seizoen.

‘The Lincoln Lawyer’, Q2, 20.50 uur

2) ‘The Young Ones’: Iconische absurde humor

CAZ zendt de iconische Britse cultserie ‘The Young Ones’ opnieuw uit. De sitcom over vier kerels (Christopher Ryan, Rik Mayall, Ade Edmondson en Nigel Planer) die studeren en samen in één huis wonen in Noord-Londen liep van 1982 tot 1984 in twee zesdelige seizoenen. De reeks viel meteen op door de combinatie van absurde humor, satire en anarchie.

Geen van de schrijvers had ooit voor televisie gewerkt en ze schreven gewoon wat hen grappig leek zonder na te denken over hoe het gefilmd zou worden. Toen ze op de eerste draaidag toekwamen, merkten ze hoeveel werk de crew had moeten doen voor hun mopjes. Ze verontschuldigden zich en beloofden dingen te schrijven die makkelijker te filmen zouden zijn. De crew vond de uitdaging net leuk en vroeg de schrijvers om gewoon op die manier verder te werken. Zij zouden wel een manier vinden om het praktisch uit te werken.

Iedere aflevering bevatte ook een optreden van een band. Daardoor kon de BBC het programma categoriseren als ‘licht entertainment’ in plaats van ‘situatie comedy’. Daardoor was er een budget, want voor sitcoms was er geen geld meer.

Heel wat toenmalige en toekomstige BBC-comedysterren zoals Dawn French, Jennifer Saunders, Hugh Laurie, Emma Thompson en Stephen Fry maakten een verschijning in de reeks.

‘The Young Ones’, CAZ, 20.10 uur

3) ‘Cast Away’: Wilson!

© Isopix

Nooit gedacht zoveel sympathie te hebben voor een volleybal tot we ‘Cast Away’ zagen, de tweede samenwerking tussen ‘Forrest Gump’-regisseur Robert Zemeckis en Tom Hanks. Hierin ruilt Hanks zijn sportschoenen van Nike in voor blote voeten als zijn personage Chuck Noland op een onbewoond tropisch eiland strandt nadat zijn vlucht neerstort. Zijn enige gezelschap is een volleybal van het merk Wilson die Chuck van een gezichtje voorziet met zijn eigen bloed. Om Tom Hanks te helpen een natuurlijkere interactie te hebben met de bal, werd er echte dialoog geschreven voor Wilson. Er werden trouwens drie ballen gebruikt voor de opnames, één exemplaar werd achteraf geveild voor 18.400 dollar (net geen 16.000 euro). Tom Hanks stopte met trainen en dikte wat aan voor de juiste fysiek voor het begin van de film. Daarna lag de productie een jaar stil zodat hij gewicht kon verliezen en zijn haren laten groeien. Het moeilijkste aan dat vermageren, was volgens Hanks dat hij geen frietjes kon eten. Gelukkig mocht hij elke ochtend wel heel veel koffiedrinken. Wie het eiland wil zien waar de opnames plaatsvonden, kan Monuriki terugvinden op Google Maps. Het strand waarop Hanks ‘HELP’ schreef, ligt aan het meest oostelijke stuk van het eiland. Filmen op zo’n tropisch eiland bracht wel wat moeilijkheden met zich mee. Zo moest al het geluid, inclusief de dialoog, in postproductie vervangen worden. De geluidsman had zijn best gedaan het geluid op te nemen op het eiland, maar de golven maakten dat onmogelijk omdat het heel stil moest zijn.

‘Cast Away’, VTM, 20.35 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer