Experiment UAntwerpen: gevelverf zuivert vuile stadslucht

© Kioni Papadopoulos

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen starten met een uniek experiment om de lucht in de stad te zuiveren. Ze gaan twee technieken combineren: een andere stadsinrichting die de winddoorstroming bevordert, en speciale chemische gevelbekleding die vervuilde stoffen omzet in onschadelijke moleculen.

Het onderzoek wordt opgezet door wetenschappers van verschillende onderzoeksgroepen, met aan de ene kant architecten-stadsontwikkelaars en aan de andere kant ingenieurs en bio-ingenieurs. Hun ambitie is om de lucht in ongezonde straten minstens zo zuiver te krijgen als het gemiddelde in de stad.

Op langere termijn kan het onderzoek misschien leiden tot een nieuwe visie op stadsontwikkeling. Een voorbeeld: hoge gebouwen houden wind tegen en zorgen aan de grond voor grotere windwervelingen. Dat wordt traditioneel gezien als een nadeel en bij nieuwe hoogbouw wordt de windsturing altijd kritisch bekeken. “Maar wind heeft ook een positief effect: ze voert vervuilde lucht weg. Je zou dus ook bewust kunnen kiezen voor hogere gebouwen op strategische plaatsen”, zegt architect-stadsontwikkelaar Maarten Van Ackter.

Vier jaar zal het onderzoek duren, maar de wetenschappers hopen al sneller tot bruikbare conclusies te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen