Onderzoekscommissie naar seksueel misbruik komt met 137 aanbevelingen na VRT-reeks ‘Godvergeten’

Na de VRT-reeks ‘Godvergeten’ richtte de Kamer een bijzondere onderzoekscommissie op naar seksueel geweld binnen en buiten de Kerk.© BART DEWAELE

De parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten legt vandaag haar rapport neer. Daarin staan 137 aanbevelingen, waaronder de aanstelling van een commissaris voor Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag.

Siska Thuysbaert

Op de valreep voor het einde van de legislatuur presenteert de parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel geweld, binnen en buiten de Kerk, haar rapport. “We hebben zes maanden tegen de klok gewerkt”, zegt voorzitter Sophie De Wit (N-VA). “Nu formuleren we 137 aanbevelingen om de strijd tegen kindermisbruik en seksueel geweld op te voeren.” De Kamer stampte de commissie in de nasleep van de VRT-documentaire Godvergeten uit de grond. In die reeks vertelden verschillende slachtoffers die tijdens hun kinderjaren door geestelijken misbruikt werden hun verhaal. Hun getuigenissen gingen als een schokgolf door Vlaanderen en lieten ook Wallonië niet onberoerd.

De Kamer richtte in 2010 al eens een bijzondere commissie rond het seksueel misbruik binnen de Kerk op. Maar ditmaal ging het over een volwaardige onderzoekscommissie. Die moest de slachtoffers, binnen en buiten de Kerk, centraal stellen en de aanpak van seksueel misbruik in onze samenleving onder de loep nemen. Ook Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek dat in 2010 gevoerd werd naar het misbruik in de katholieke Kerk, kwam daarbij nog eens aan bod. In haar rapport aan de leden van de commissie stelt de Hoge Raad van Justitie dat er binnen het onderzoek wel degelijk “disfuncties” zijn geweest en “indicaties” van druk vanuit de Kerk.

LEES OOK.Ruzie onder magistraten, disfuncties en ‘indicaties’ van kerkelijke druk in Operatie Kelk dat misbruik in de kerk onderzocht

Werk is niet af

Omdat de tijd te beperkt was om dieper in te gaan op het onderzoek naar Operatie Kelk, besliste de commissie alvast om een nieuwe onderzoekscommissie op te richten tijdens de volgende legislatuur. Die moet zich specifiek buigen over Operatie Kelk. “Het werk is niet af. Het werk is nooit af wanneer het gaat om kindermisbruik en seksueel geweld”, benadrukt De Wit. Maar wat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de commissie nu al formuleert?

* Het parlement moet een commissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen kinderen en minderjarigen aanstellen. Die krijgt de leiding over een nieuw expertisecentrum dat de problematiek in de diepte moet onderzoeken.

* De afschaffing van de verjaringstermijn bij kindermisbruik moet onderzocht worden.

* Er is nood aan een algemene telefoon- en chatlijn die 24/7 beschikbaar is voor alle slachtoffers.

* 18 november moet de herdenkingsdag worden voor alle slachtoffers van seksueel geweld.

* De Kerk moet proactief optreden en daders zelf opsporen via informatie uit het archief of via een aanwijzing.

* Onderzoek naar een nieuw vergoedingssysteem voor slachtoffers en een herstelfonds is nodig.

* Het aantal geseponeerde dossiers, dat is vandaag 58 procent, moet naar beneden. We moeten meer inzetten op DNA-onderzoek en nieuwe onderzoeksstrategieën.

LEES OOK.Vangheluwe blijft priester en bisschop. Wat heeft de paus dan beslist? En wat betekent het voor de slachtoffers?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen