© WOUTER VAN VOOREN

Castratie van biggen wordt niet stopgezet vanaf 2018

De chirurgische castratie van biggen zal tegen 1 januari 2018 niet de wereld uit zijn in Vlaanderen. Volgens de landbouworganisaties en de agro-voedingssector is een volautomatische en sluitende berengeurdetectiemethode nog altijd niet beschikbaar. Dierenrechtenorganisatie Gaia zegt dat de Belgische varkensketen zich uitput in excuses. Er zijn alternatieven, en die werken goed, luidt het. De belofte op een verbod op chirurgische castratie staat bovendien in het Vlaams regeerakkoord, en Gaia wil dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dat engagement nakomt.

De varkensketen engageerde zich in 2013 om tegen 2018 komaf te maken met de chirurgische castratie bij biggen. Biggen worden gecastreerd om de zogenoemde ‘berengeur’ te vermijden, een onaangename geur die kan vrijkomen bij het verhitten van het vlees. Volgens de varkensketen blijft de mogelijke aanwezigheid van berengeur in het vlees van intacte beren en gevaccineerde dieren een van de grote struikelblokken.

“De voorbije jaren investeerden zowel de ketenpartners, de private sector als de overheid zwaar in de ontwikkeling van een volautomatische berengeurdetectiemethode, maar tot op heden is ze nog niet beschikbaar”, klinkt het in een communiqué.

Gaia zegt de excuses “kotsbeu” te zijn en verdenkt de sector ervan van een uitstel een afstel te willen maken. Voorzitter Michel Vandebosch zegt dat er al heel wat boeren zijn die niet meer met chirurgische castratie werken. “En die zijn daar heel tevreden over.” Gaia-drecteur Ann De Greef verwijst naar Colruyt en Lidl. De eerste warenhuisketen neemt vlees af van leveranciers die vaccineren tegen de berengeur, de andere van boeren die beren intact laten. Volgens de dierenrechtenorganisatie leveren de alternatieven de varkenshouder niet alleen een beter rendement op, maar voorkomen ze ook onnodig dierenleed en zijn ze beter voor het milieu.

Gaia vraagt minister Weyts een belofte uit het Vlaams regeerakkoord alsnog na te komen. “Hij heeft daar nog drie weken de tijd voor”, aldus Ann De Greef.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER