© Wim Hendrix

Bakker Aldo zoekt overnemer: “Je moet in het leven je hart volgen”

Op de grens van Berchem en 2018 Antwerpen is Bakker Aldo een hit. Mensen die het kunnen weten, spreken over één van de beste bakkerijen in de stad. Toch zijn Aldo Neri en Emma Vanhoof op zoek naar een overnemer.

Dominique Piedfort

Aldo Neri realiseerde eind 2015 zijn droom. Hij opende in de Lange Leemstraat 388 een eigen, ambachtelijke bakkerij volgens de authentieke Franse methode. Elk brood met de puurste producten zelf met de hand bollen. Het deeg tot 48 uur laten rusten. Een klein atelier openen met amper drie broden en een baguette. Zou het publiek daar klaar voor zijn? En of. De rijen in het weekend werden steeds langer en het assortiment breidde uit. In 3 jaar tijd is er veel gebeurd.

“We hebben elkaar leren kennen bij het opstarten van de bakkerij”, vertelt Emma Vanhoof. “Aldo dacht alles alleen te doen. Ik ben eigenlijk kok, gepassioneerd door seizoensgroenten. Door samen te werken kwamen er nieuwe ideeën. Dat veranderde meteen heel veel.” Aldo legt dat uit. “Het groeide hier plots redelijk snel. Bij de opstart dacht ik alleen aan overleven. Met die groei had ik nooit rekening gehouden. Ik wilde heel klein blijven. Plots had ik vaste medewerkers. En bakker zijn en een team sturen, dat zijn voor mij twee aparte dingen.”

© Wim Hendrix

Emma weet wat haar man bedoelt. “Aldo is een perfectionist. En zo’n team sturen, dat moet je ook willen en kunnen.” “Ja, aan mijn eigen werkbank met het brood bezig zijn, dat doe ik het liefst”, reageert Aldo.” En het is niet onmogelijk om het ambachtelijke te bewaren als zo’n bakkerij plots groter wordt? “Dat kan, maar het is niet eenvoudig. En de mensen die hier terechtkomen, zijn vaak creatieve zielen”, antwoordt Aldo. “Ze doen fantastisch werk, maar ze komen hier vooral om te leren. Daarna willen ze verder en zelf iets uitbouwen.” Als het artisanale karakter zo belangrijk blijft, schept dat dan geen problemen bij de overname? “Ik hoop dat ik mijn kennis aan de overnemers kan meegeven. We hopen op een leuk koppel, dat de kwaliteit en authenticiteit kan bewaren. Maar stel dat we de juiste overnemer niet vinden, dan gaan we met even veel passie verder met de bakkerij.” En wat als het wel lukt?

“We zijn onnoemelijk trots op wat Bakker Aldo vandaag is geworden. Maar wij hebben honger naar meer. De mogelijkheden met water en bloem zijn eindeloos. Het liefst willen we eerst samen door Europa op inspiratietocht gaan”, zegt Emma. “Ik zou graag pasta willen leren maken. Aldo wil heel graag pizza leren maken. Opnieuw heel eenvoudig. Met bloem en water als basis, net zoals bij brood.” Het is ideaal om dat nu te doen. Nu onze dochter Renée nog klein is, kan het nog. Want in het leven moet je vooral je hart volgen.”